Fogászati kérdések

Fogzás enyhítése: így segítheted át gyermekedet a fogzáson

fogzás enyhítése

A fél- egyéves kortól két-három éves korig tartó fogzás komoly próba elé állíthatja a szülőket. Bár szerencsére nem minden baba éli meg a fogzást nehezen,  sok apróság számára kellemetlen időszakról van szó, amely során fontos, hogy igyekezzünk enyhíteni a fájdalmat. Mit tehetünk szülőként?

A fogzás folyamata

A fogzáson azt a körülbelül fél- vagy egyéves kortól 2-3 éves korig tartó folyamatot értjük, amíg kibújik a húsz tejfog. Az, hogy mikor és milyen sorrendben jelennek meg a fogak, nagyon gyerekfüggő, így nem érdemes aggódni rajta. Az, hogy a pici mennyire éli meg rosszul a fogak kibújását, szintén változó. Bizonyos babákon alig venni észre rosszkedvet, mások nyűgösen, sok sírással reagálhatnak.

A fogzás során az állkapocsban elhelyezkedő fogcsírák növekedésnek indulnak, és közelítenek az íny felszíne felé. Ez a természetes folyamat az alábbi következményekkel jár:

  • Az íny vérellátása megnő, az íny megduzzad, vörössé válik, és gyakran fájdalomérzet, diszkomfort jelentkezik
  • A kellemetlenség miatt rosszabbul aludhat a baba, nyugtalanabb, nyűgösebb lehet
  • A nyálelválasztás megnövekedik, ami köhögéshez vezethet, ahogy a pici nem tudja lenyelni a rengeteg nyálat
  • A nyál irritálhatja az áll bőrét (ezért fontos törölgetni rendszeresen)
  • A baba rágással próbálja enyhíteni a kellemetlen nyomásérzést. Így viszont könnyebben megfertőződik, aminek enyhe megbetegedések (tünetek: orrfolyás, láz) lehetnek a következményei

Gyakori tévhit, hogy a fogzás lázzal jár. Ez azonban nem igaz, a láz a fertőzések velejárója. Enyhe hőemelkedés még előfordulhat, láz esetén azonban menjünk orvoshoz!

A fogzás enyhítése, a fogzási fájdalom csillapítása

A fogzási fájdalom természetes dolog, amelyet teljesen sajnos nem tudunk kiiktatni. Ezzel együtt a fájdalom csillapítása sokat segíthet a baba közérzetének javításában (így a család életminőségének javításában is, gondoljunk itt az alvásra). A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden gyereknél más és más módszer válik be igazán fájdalomcsillapításra. Érdemes tehát többféle módszert kipróbálni, amíg valami be nem válik.

A fogzási fájdalom csillapítása rágókával is lehetséges

Tipp #1: Bizonyosodj meg róla, biztos a fogzás miatt nyűgös!

A fogzás jelei elég egyértelműek. Azonban gyakran előfordul, hogy éppen nem fáj a pici fogínye, más baja van. Ilyenkor szülőként sajnos könnyű rögtön arra a következtetésre jutni, hogy a fogzási fájdalom csillapítása a megoldás. Vegyük végig fejben a gyerek alapszükségleteit (éhség, szomjúság, érzelmi és fizikai közelség), ellenőrizzük, vajon nem pisilt vagy kakilt-e be, vagy nem az időjárás vagy a zavaró környezet miatt érzi rosszul magát. Sokszor lehet, hogy egy pelenkacsere után vissza is tér a mosoly!

Tipp #2: Az anyai ölelés és figyelem a legjobb gyógyszer

Bár kissé csöpögősen hangzik, a legtöbbet azzal segítünk a picinek, ha megölelgetjük, beszélünk hozzá, játszunk vele… Azaz feltöltjük a szeretettankját, és eltereljük a figyelmét a kellemetlen ingerektől. (Természetesen a szülői figyelemnek, türelemnek is vannak határai, nem rossz anya az, aki a sírás hallatán legszívesebben kifutna a világból!)

Tipp #3: Óvatosan a fájdalomcsillapítókkal

A fájdalomcsillapítók kézenfekvő megoldásnak tűnnek, de nem feltétlenül azok. Csak nagyon indokolt esetben és rövid ideig szabad adni őket, mert huzamosabb ideig alkalmazva komoly egészségkárosodást, például gyomorfekélyt vagy veseelégtelenséget okozhatnak. Ha úgy érezzük, nincs más megoldás, forduljunk gyermekorvoshoz! Nemcsak az esetleges háttérproblémákra derülhet fény, de a fájdalomcsillapítás módjairól és a fájdalomcsillapítók használatáról is jobb  képet kaphatunk.

Tipp #4: Hadd rágjon!

A babák természetes módon rágással próbálják csillapítani a kellemetlen érzést. Sokszor az öklüket rágják, vagy amit épp találnak… Itt jönnek be a képbe a különböző rágókák, amelyekkel a kicsik önállóan is tudják masszírozni a fogínyüket, így csökkenteni a fájdalmat. Fontos, hogy BPA- és PVC-mentes, bababarát és bababiztos rágókát adjunk csak nekik! A hűsítő rágókák szintén hatásosak tudnak lenni. Fontos, hogy csak a hűtőbe tegyük be őket, fagyasztóba ne, mert a jégkristályok felsérthetik az ínyt!

Tipp #5: Hűsítő ételek és gélek

A behűtött ételek-italok kellemesen hűsítik a babák fogínyét. Akár turmixolt gyömölcsökről, akár hideg innivalóról van szó, mindegyik jó hatással van a fájdalomra.

A különféle gélek hatékony lokális fájdalomcsillapításra képesek. Az ujjra húzható fogkefe/fogdörzsölő remekül alkalmas különféle gyógyhatású gélek ínybe való masszírozására. Nemcsak a fogmosás rituáléját szokja meg így a pici, de a gyógynövény- vagy fájdalomcsillapító-tartalom is sokat segít. Csak megbízható, tanúsított termékeket használjunk!

fogzás fogorvos uniklinik

A gyermekek kiemelt figyelmet kapnak az Unikliniknél

A kisgyermekeket előbb-utóbb érdemes elvinni fogorvoshoz egy vizsgálatra, hogy megismerkedjenek a rendelővel. Az Uniklinik gyermekbarát rendelőjében nagyon figyelünk rá, hogy a kis páciensek jól érezzék magukat.

Olvassa el cikkünket, amelyben hasznos tippeket adunk a gyermek fogorvoshoz való szoktatásához!

Kiemelt cikkek