A kezelésekről

Gyökérkezelés után: mit tegyen és mit ne

 gyökérkezelés után: mit tegyen és mit ne

Dr. Kovács Kitti kolléganőnk, a mikroszkópos gyökérkezelések szakértője röviden összefoglalja Önnek, mire kell ügyelnie egy gyökérkezelés után.

Dr.-Kovács-Kitti-2022.jpg#asset:57665

Bár ezeket a jó tanácsokat a kezelőben is elmondja a szakorvos, azért tapasztalatom szerint a kezelésen frissen átesett páciens inkább annak örül, hogy végre megkönnyebbülten elhagyhatja a fogorvosi széket, és gyakran elfelejti, mit hallott fogorvosától.

Ez nagyon emberi jelenség! Ám a tanácsok mégiscsak fontosak, ezért szeretném írásban is rögzíteni őket.

1, Először is, az érzéstelenítő okozta zsibbadás a kezelés után még pár óráig érezhető lesz. Ezalatt ne egyen semmit, bár inni óvatosan ihat! 

2, A gyökérkezelést követő 3-4 napban az érintett fog érzékeny reakciókat mutathat, fájdalom is jelentkezhet. Ha elviselhetetlennek érezné a fájdalmat, nyugodtan vegyen be egy fájdalomcsillapítót – olyat, amilyet egyébként is használ.

3, Ha a fellépő érzékenység, fájdalom a napok során nem enyhül, hanem éppen ellenkezőleg, fokozódik, esetleg duzzanat keletkezik a kezelt fog környékén, vegye fel a kapcsolatot fogorvosával, hogy megbeszélhessék a személyre szabott teendőket!

4, Amikor a gyökérkezelés során ideiglenes tömést kap, igyekezzen kímélni az adott területet, és rágjon a másik oldalon. Az ideiglenes tömések (mint ahogy egy fogpótlás során kapott ideiglenes koronák, hidak) még nem annyira strapabírók, mint végleges változatuk. Ráadásul a kezelt területen ingerületbe jöhetnek az idegek, vagyis fájdalom jelentkezhet. 

Kiemelt cikkek