Megelőzés

Három szám, amelyet érdemes megjegyeznie, ha helyesen szeretné ápolni a fogait

3 szám a helyes fogápoláshoz

Az első szám a 30

Ennyi percet érdemes várnia az étkezések után, mielőtt fogat mosna. Étkezéskor ugyanis a száj pH-értéke a savas tartományba mozdul el. Minél savanyúbb ételt eszik, annál jobban. 

ebéd_01.jpg#asset:33906

A savas kémhatás pedig nem tesz jót a fogzománcnak: felpuhul, sérülékenyebbé válik. Ha ekkor esik neki a fogaknak a fogkefével, akár meg is sértheti a fogzománcot, amely a fog legfontosabb védelmi vonala. Körülbelül fél óra elteltével a pH-érték visszaáll a normálisra, ekkor már nyugodtan indulhat fogat mosni.

A második szám a 3

Legalább ennyi percet érdemes a fogkefés fogmosásra szánnia. Természetesen rövidebb idő alatt is tisztára moshatja a fogait, de a legtöbb embernek körülbelül ennyi ideig tart (vagy akár 4-5 percig is), amíg minden fogat szépen, alaposan megtisztít. 

fogkefe_01.jpg#asset:34732

Mi azt szoktuk mondani, hogy nem időt kell mérni, hanem türelmesen végig kell menni minden fogunkon – de ez a 3 perc mégis jó kapaszkodó arra nézve, hogy mégis mennyi idő alatt szokott ez sikerülni.

Végül az utolsó bűvös szám a 90

Ennyi nap után nagyon javasolt lecserélnie a fogkeféjét. Ez körülbelül 3 hónap

fogkefe-tönkrement-sortekkel.jpg#asset:34919

Ennyi idő alatt túlságosan felszaporodnak a sörtéken megtelepedő baktériumok (amelyek a fogmosás után a gondos lerázogatás után sem távolíthatók el maradéktalanul), és lassan több kárt okoz a fogmosással, mint hasznot.

A sörték elhasználtsága tehát nem igazán mérvadó. Természetesen ha már úgy néz ki a fogkeféje, mint a képen látható, akkor a sörték már nem igazán úgy tisztítanak, ahogy kellene, és ez is indokolja a cserét. Ám sok fogkefe 3 hónapos használat után még tökéletes állapotúnak tűnik – mégsem javasolt fogat mosni velük.

Összefoglalva

Ha emlékszik ezekre a számokra, és betartja, amit takarnak, akkor jó eséllyel helyesen végzi a fogápolást: étkezés, folyadékfogyasztás után legalább 30 percet várjon a fogmosással, a fogkefés fogmosás legalább 3 percig tartson, és 90 nap, azaz mintegy 3 hónap elteltével cserélje le fogkeféjét.

A helyes fogápolás többi fortélyát ebből a cikkünkből ismerheti meg.

Kiemelt cikkek