Megelőzés

Hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását? 5. rész

 hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását? 5.

Például azzal, hogy leszokik a dohányzásról!

A cigaretta ártalmait maguk a dohányosok is elismerik, mégis nehéz végleg eldobniuk a cigarettát. Szeretnénk néhány érvet felsorakoztatnunk a leszokás mellett, hátha így könnyebben megy majd a nagy elhatározás!

1, „Cigarettás” lehelet, „füstös” szagú ruhák

A dohányzás kevésbé ártalmas, de kellemetlen mellékhatása a rossz lehelet és a fogak sárga vagy barna elszíneződése. Nem mellékesen a közvetlen környezetünkben is érezhetővé válik a dohányzás, például a ruháink is „beszívják” a füstöt.

Akinek fontos az ápolt megjelenés és friss lehelet, ez máris elegendő ok lehet a cigaretta elhagyására!

2, Egészségügyi érvek

Komolyabb érv lehet, hogy a dohányzás szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában, ezáltal az állkapocs csontszövetének rombolásában is. 

cigi_04.jpg#asset:35846

A folyamat nem teljesen tisztázott, úgy tűnik, a dohányzás az ösztrogéntermelés visszafogásával vagy a kalciumfelszívódás késleltetésével gyengíti a csontokat.

A dohányzás erős érszűkítő hatása miatt rongálja a szájban futó ereket, ezért az íny sokkal hajlamosabbá válik a különféle megbetegedésekre. 

Végezetül, a füst több mint 4000 vegyületet tartalmaz, köztük sok olyat, amelyek irritálják a szájnyálkahártyát, vagy olyanokat, amelyek mérgező hatásuk miatt ártalmasak, illetve daganatkeltőek.

Kiemelt cikkek