Érdekességek

Hogyan vehetjük rá gyermekünket a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztására?

 hogyan vehetjük rá gyermekünket a nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztására?

Az iskolai szünetnek a gyerekek végtelenül örülnek, hiszen végre otthon lehetnek, és azt csinálhatnak, amit akarnak! Sajnos azonban sokszor olyasmit csinálnak, ami nem nagyon teszik a szülőknek: rengeteget tévéznek vagy – a nagyobbacskák – órákon át a számítógép előtt ülnek.

Húzzon hasznot a tévézésből, gépezésből!

Ám ezek a tevékenységek is lehetnek hasznosak! Az ezzel foglalkozó cikkek, tanulmányok a tévézés és számítógépezés számos előnyére hívják fel a figyelmet – no meg veszélyére is. Mi azonban egy olyan előnyre szeretnénk rámutatni, amelyről eddig nem nagyon beszélt senki.

A gyerekeket sokszor nehéz rávenni arra, hogy nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak, arra pedig még nehezebb, hogy ezt napjában többször is megtegyék. Nos, a tévézésben, számítógépezésben elmerült gyerekek többsége szívesen elcsipeget bármit, amit a keze ügyébe tesznek! Ha a szülő szépen előkészíti, vagyis kimagozza, felvágja, tálkába rendezi az almát, körtét, kivit, narancsot, vagy akár répát, karalábét, paprikát, szép lassan elfogy az egész!

A legkisebbeknek érdemes akkor a kezükbe nyomni egy finom gyümölcsöt, amikor mesélünk nekik, vagy valamilyen érdekes látnivaló van előttük. Ha van idősebb testvér, jó trükk, ha a nagyobbik testvér kezébe nyomunk egy gyümölcsöt vagy zöldséget – a legtöbb kicsi szereti utánozni a nagytesót, így jó eséllyel ő is fog kérni belőle.

Nem minden gyerek egyforma, és senkit nem lehet rávenni, hogy olyasmit egyen meg, amit utál. Ám érdemes próbálkozni, hiszen a sok zöldség, gyümölcs az egész szervezetnek jót tesz, a kemény termések majszolása pedig erősíti az állkapcsot, természetes módon tisztítja a fogakat.

Kiemelt cikkek