Megelőzés

Hol szoktuk elrontani a fogápolást? – 1, a reggeli fogmosás

 hol szoktuk elrontani a fogápolást? 1, a reggeli fogmosás

Ha úgy érzi, lelkiismeretesen ápolja fogait, a fogorvos mégis mindig talál valamilyen fogászati problémát a féléves, éves kontrollokon, akkor érdemes felülvizsgálnia fogmosási szokásait.

Itt van rögtön a reggeli fogmosás. 

Úgy gondolja, mindent úgy végez, ahogy a nagykönyvben meg van írva? Lehet, hogy téved! Ha megvizsgáljuk reggeli fogápolási szokásainkat, azt látjuk, hogy nagyon sokan rögtön ébredés után mosnak fogat, majd egy kis idő elteltével bekapnak egy kis reggelit. Vagy ha ételt nem is, isznak egy kávét vagy teát, amibe belekerül egy-két kiskanál cukor vagy méz.

A reggelit (cukros italt) azonban már nem követi fogmosás, mert az emberek fejében a reggeli fogmosás már ki van pipálva. A fogakon képződő lepedéket sokszor még ebéd után sem sikálják le, mert a munkahelyén csak kevés ember mos fogat. Így csak este kerül sor arra, hogy a reggeli maradékok kiürüljenek a szájból! 

A lepedékben nyüzsgő káros baktériumoknak tehát bőven van idejük arra, hogy az ínyben vagy a fogakban kárt tegyenek. És sajnos többnyire meg is teszik.

Mi a megoldás? 

Egyszerű: a reggeli után akkor is fogat kell mosni, ha már előtte is mosott fogat. A kétszeri fogmosástól semmi baja nem lesz a fogainak – sőt! Vagy időzítse a fogmosást az étel/ital elfogyasztása utáni időszakra. Csak arra ügyeljen, hogy jó fél óra teljen el a fogyasztás és a fogmosás között!

Ha kíváncsi arra, milyen csapdákba vagyunk hajlamosak beleesni a fogápolást illetően, böngéssze magazinunkat!

Kiemelt cikkek