Megelőzés

Hol szoktuk elrontani a fogápolást? - 4, Az esti fogmosás utáni nassolás

Hol szoktuk elrontani a fogápolást? - 4, Az esti fogmosás utáni nassolás

Ha fogmosás után még bekap ezt-azt, vagy megiszik egy pohár üdítőt, alkoholt, az olyan, mintha egyáltalán nem mosott volna fogat. 

Ebből a szempontból még az is mindegy, hogy csak egy falat csokinak nem tudott ellenállni, vagy egy egész táblányit megeszegetett, illetve csupán belekortyolt a pohárba, vagy többször is koccintott vele.

mersekelt-vorosbor_fogyasztas-gatolja-szuvasodast.jpg#asset:33793


Miért nullázza le a nassolás a fogmosást?

Azok az élelmiszerek, amelyek cukrot tartalmaznak – és bár sokan nem tudják, de a gyümölcslékben, alkoholfélékben is sok cukor van! – nagyon ártalmasak a fogakra nézve. A fogakon megmaradt lepedék, amelyben megragadnak a cukros maradványok, ideális táptalajt biztosítanak a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. 

Ha nem tisztítja meg fogait étkezés, ivás után, egész éjjel tart az ártalmas folyamat. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a lehelet üdeségének sem tesz jót, ha az élelmiszermaradékok több órán át borítják a fogak felszínét. 


Mi a megoldás? 

Ha nassolni támad kedve az esti fogmosás után, vagy meginna valamit, tegye meg – ám a fogyasztás után fél órával ismét mosson fogat! Fogmosás után már csak legfeljebb tiszta vizet (csapvizet vagy ásványvizet) igyon.

Kiemelt cikkek