Fogászati kérdések

Igaz, hogy a fogászati kontrollokkal spórolni lehet?

Fogászati kontrollokkal spórolni lehet

Igen, mégpedig nem is keveset! 

Ha félévente, évente felkeresi fogorvosát akkor is, ha nincs kifejezett panasza, akkor a fogászati problémákra már nagyon korán fény derülhet. 

A kezelőorvos ilyenkor szájüregi vizsgálatot végez és ha nincs vagy régi a panorámaröntgen-felvétele, akkor készíttet egyet. Ezenkívül kifaggatja Önt, van-e panasza, szokott-e fájni a foga, tapasztalt-e az elmúlt időszakban ínyvérzést stb.

Ha a kezelőorvos mindezen információk birtokában felfedez egy kezdődő  problémát, azt jellemzően gyorsabban, olcsóbban lehet orvosolni, mintha egy későbbi fázisban kezdték volna meg a kezelést.

Nézzünk néhány példát!

Egy enyhe ínygyulladást például fogkő-eltávolítással többnyire gyorsan meg lehet gyógyítani. Ám ha figyelmen kívül hagyja az ínygyulladás tüneteit, és csak akkor keresi fel a fogászatot, amikor a gyulladás már átterjedt a fogágy többi szövetére, akkor még az sem biztos, hogy meg tudjuk menteni a fogait a kihullástól. 

Ha a kezelőorvos egy kezdődő szuvasodást lát, és töméssel látja el az érintett fogat, akkor szintén elmondható, hogy gyorsan túleshet a nehezén, és még csak nem is kell mélyen a zsebébe nyúlnia. Ám ha elhanyagolja a szuvasodó fogat, a fog olyan mértékű kárt szenvedhet, sima töméssel már nem lehet pótolni a szuvasodás miatt eltávolított foganyagot, és inlay vagy korona alkalmazására kerülhet sor. 

kezeles2.jpg#asset:58120

A begyulladt fogbél esetén pedig hagyományos gyökérkezelésre vagy ennek mikroszkópban végzett változatára is szükség lehet. 

Szélsőséges esetben a fogat már nem lehet megmenteni, ilyenkor fogászati implantátummal vagy hagyományos híddal lehet pótolni a fog hiányát. Ezek már drága és időigényes kezelések – amelyeket, idejekorán cselekedve, jó eséllyel megúszhatott volna.

Fogászati kontrollal tehát sok mindent megspórolhat magának

Nézzük tehát, mi mindent takaríthat meg, ha félévente, évente felkeresi a fogászatot!

  1. A fentebb leírtak fényében már nem meglepő, hogy pénzt takaríthat meg a kontrollokkal.
  2. Mivel az előrehaladottabb probléma rendszerint időigényesebb kezelést is jelent (a gyökérkezelések, fogpótlások során például minimum kétszer kell felkeresnie a fogászatot), ezért elmondható, hogy a kezdeti probléma orvoslására jellemzően kevesebb idő kell.
  3. Megspórolhat magának rengeteg idegeskedést is, hiszen ki szeretne hónapokig azon izgulni, hogy az implantátum rendesen belecsontosodik-e az állkapcsába!
  4. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: ha a kezdeti fázisban csípjük el a problémát, jó eséllyel megmarad a foga, míg a betegség súlyosbodásával ez már sokszor nem mondható el. Vagyis a fogászati kontrollokon való megjelenéssel a saját fogait is „megspórolhatja” magának.

Gondolkodjunk nagyobb távlatokban

Reméljük, sikerült új megvilágításban láttatnunk a fogászati ellenőrzéseket! Természetes emberi reakció, ha elsőre nem látja értelmét megjelenni a fogászaton, hiszen nincs semmilyen tünete vagy panasza! Első gondolata ilyenkor épp az lehet, hogy ha nem fáj semmi, akkor a rendelőt felkeresni tiszta idő- és pénzpocsékolás. 

fogaszati-kontrollra-erkezve.jpg#asset:35212

Ám reméljük, mostanra meggyőztük arról, hogy hosszú távon ennek pont az ellenkezője igaz.

Kiemelt cikkek