A kezelésekről

Amit az ínyplasztikáról tudni érdemes

 ínyplasztika

A fogíny és az ínyrecesszió

Kezdjük azzal, hogy mi is az a fogíny? A fogíny egy kollagénben és kötőszöveti rostokban gazdag szövet. A fogágy részét képezi, felszínén pedig elszarusodó hám található. Feladata  a fogágy és az állcsontok védelme a kórokozóktól, hőmérsékleti, mechanikus és kémiai hatásoktól. Az íny ellenálló szövet, de bizonyos esetekben károsodhat, ilyenkor visszahúzódik, és úgynevezett ínyrecesszió alakul ki.

Az ínyrecesszió okai

Az ínyrecesszió leggyakrabban két ok miatt alakulhat ki:

1. Trauma, leggyakrabban helytelen technikával végzett fogmosás esetén.

Elsősorban azoknál alakul ki, akiknél genetikailag vékonyabb szerkezetű az ínyük és közepes, vagy kemény sörtéjű fogkefével mosnak fogat éveken keresztül. Ilyen esetekben az íny a fogak külső felszínén húzódik vissza, a fogközökben az ínypapillák megtartottak maradnak. Napjainkban különböző korszerű műtét technikákkal a nagyfokú ínyrecesszió is kezelhető.

2.  Fogágybetegség  (parodontitis) esetén.

A parodontitis egy gyulladásos betegség, ami végső esetben a fogak elvesztésével jár. A betegség okát a fogakon lerakódott ételmaradékban és fogkőben elszaporodó baktériumok okozzák. A betegség lassan alakul ki és kezdetben tünetmentes. Első lépésként az ínyszél gyullad be, majd egy idő után a baktériumok és a gyulladás eléri a mélyebb szöveteket, vagyis a csontot és a gyökérhártya rostokat, melyek a fogat a helyén tartják. Ennek eredményeként a fogak kilazulnak és kiesnek. Ahogy a bevezetőben is említettük, mivel az íny a fogágy részét képezi, így a csontpusztulás előrehaladtával az íny is visszább húzódik a fogakról. Ilyen esetekben az íny nem csak a fog külső felszínén húzódik vissza, hanem a fogközökből is eltűnik. Sajnos a fogágybetegség miatt kialakult ínyrecesszió nem állítható helyre, elsősorban a gyulladás megszüntetése és a fogak megtartására korlátozódnak a kezelési lehetőségek.

Az ínyrecesszió kialakulásának esélyét növelheti a torlódott fogazat miatti nehezített fogmosás, a fogak nem megfelelő ívben való elhelyezkedése, a vékony ínyszerkezet és a túl gyorsan végzett fogszabályozás.

Ínyrecesszió tünetei a képen

Az ínyrecesszió tünetei

  • Fognyaki érzékenység: a fognyak érzékeny a hidegre/melegre
  • Esztétikai panaszok
  • Fájó és/vagy vérző fogíny
  • Duzzadt, vörös íny és rossz lehelet
  • A fogíny elválik a fogaktól
  • Kilazuló fogak
  • Rések keletkezése a fogak között

Míg a traumás eredetű ínyrecessziónál csak az első két tünet tud kialakulni és ezek megszüntethetőek-helyreállíthatóak, addig a többi tünet már fogágybetegségre utal és teljeskörű parodontális terápiára van szükség, különben hosszú távon a fogak kiesnek.

Az ínyrecesszió kezelése

A trauma miatt kialakult ínyrecesszió kezelésénél, mint minden fogászati kezelés esetén az első lépés egy alapos vizsgálat. Az Unikliniknél ezt modern képalkotó eljárások, például panorámaröntgen, vagy CT felvétel segítségével is végezzük. Alapelv, hogy elsőként a kiváltó okot kell kezelni, csak utána van értelme az ínyplasztikának. Ellenkező esetben nem lesz tartós az eredmény.

Ha csupán a túl erősen végzett fogmosás a ludas, egy puha sörtéjű fogkefére való átállással és egyénre szabott szájhigiéné kialakításával elérhetjük, hogy az ínyvisszahúzódás ne rosszabbodjon. Ilyenkor nincs szükség túl hosszú időre egy esetleges parodontológiai  beavatkozás előtt.

Az ínyrecesszió másik oka a fogágybetegség, aminek kezelése egy nehéz és időigényes folyamat, A betegség nem visszafordítható, megállítani viszont meg lehet, és a gyógyítására is van lehetőség. Első lépésként a szájhigiéniát kell helyreállítani. Ehhez megfelelő fogápolási szokásokra (naponta legalább kétszer végzett alapos fogmosás, a fogközök tisztításával) és a fogkő eltávolítására van szükség. Az utóbbi azért fontos, mert a baktériumok ezen keresztül jutnak be a fogágyba. A fogíny alatti részekről is el kell távolítani őket, ez az úgynevezett zárt kürettálással végezhető el. Ha túl mélyek a tasakok, a zárt kürettálást követően nyílt kürettálást is kell alkalmazni. Ez egy sebészi technika, amely során felnyitják a fogínyt, és kitisztítják a foggyökér íny alatt lévő felszínét.

Az előrehaladott fogágybetegség során a csontszövetek is károsodnak. Alkalmatlanná válnak a fogak megtartására és fogelvesztést követően az implantátumok rögzítésére is. A fogatlan terület helyreállítása csontpótló anyagok behelyezésével vagy csont transzplantációval orvosolható. A transzplantáció során általában az állkapocs hátsó részéből vesznek ki csontszövetet, és ezt helyezik a fogatlan területre, hogy kialakuljon a megfelelő vastagságú csont az implantációhoz. A gyógyulás több hónapig eltart, de utána újra erős és ép lesz a csontszövet!

Ínyplasztika kezelés: az esztétikus és egészséges íny visszaállítása

Ha megszüntettük az ínyrecessziót kiváltó okot és helyreállítottuk a szájhigiénét, sor kerülhet az ínyplasztikára. A beavatkozás lényege, hogy műtéti úton visszaállítjuk a csupasszá vált fognyak ínyborítását. A rossz hír az, hogy  az ínyrecessziót nem minden esetben lehet korrigálni ínyplasztikával. Ha a visszahúzódás keskeny és nem túl mély, legtöbbször még remekül korrigálható. Egy mély és széles recesszió ezzel szemben néha csak részlegesen lehet helyreállítani.

A sikeres ínyplasztikához sokszor meg kell vastagítani a fogínyt. Ezt a parodontológus végzi el a páciens saját kötőszövetével (autograft), vagy bizonyos esetekbenállati eredetű kollagén mátrixszal (xenograft). Amennyiben kezdeti ínyrecesszió a diagnózis, általában a xenograft alkalmazása az ideális megoldás, hiszen nem kell a szájpadlásról kötőszövetet nyerni (donorterület). Ez azonban plusz költséggel jár. Szélesebb és mélyebb recessziók esetén a saját kötőszövet épül be a legbiztosabban, viszont ilyenkor sajnos számítani kell a donorterület fájdalmára.Ínyplasztikai beavatkozás

Az ínyplasztikai kezelés menete

Az ínyplasztikai eljárások helyi érzéstelenítéssel indulnak. Utána metszés nélkül elemeljük a fogínyt a fognyakról, és egy zsebet, több fogat érintő, recesszió esetén alagutat képzünk. Ha a beteg saját kötőszövetét alkalmazzuk, akkor a következő lépésben a szájpadlásból vagy a felső bölcsességfogak helyéről eltávolítjuk a szükséges méretű darabot. A donorterületet varratokkal húzzuk össze. Ezután behelyezzük a zsebbe a kötőszövetet. A következő lépésben a kötőszövetet vékony varratokkal az íny belső felszínéhez rögzítjük, majd a kötőszövettel megvastagított ínyt ráhúzzuk varratok segítségével a fognyakra. A beavatkozás után már csak a gyógyulás és a varratszedés van hátra. A varratszedésig általában két hét telik el, ezalatt kímélni kell a műtött területet. Tilos például fogat mosni a műtéti területen, Forró ételeket fogyasztani és dohányozni szintén nem szabad. A szövetek éréséhez általában 3-6 hónapra van szükség.

inyplasztikai-beavatkozas.jpg#asset:53940

Mennyibe kerül az ínyplasztika?

Ez nagyrészt az érintett fogak számától és a felhasznált anyagok költségétől függ. A beavatkozások ára a több tízezer forinttól a százezer forintos nagyságrendig terjedhet.

A kezelés megkezdése előtt mindenképp javasoljuk, hogy keressen fel egy szakembert, akivel konzultálni tud. Az Uniklinik Fogászatnál itt tud időpontot foglalni.

Kiemelt cikkek