A rendelőről

Ismerje meg kollégánkat, Dr. Molnár Katalint!

Dr. Molnár Katalin

„Az embert kell látni a páciensben, nem az esetet"

A türelem és megértő derű olyan intenzíven árad a fogorvosnő személyiségéből, hogy azt egy pszichológus is megirigyelhetné.

Ismerje meg közelebbről a mikroszkópos gyökérkezelés szakértőjét, egyik legrégebbi munkatársunkat, Dr. Molnár Katalint!


Interjú

Az empátia segíti a munkáját?

Meggyőződésem, hogy igen. Sokat számít akkor, amikor egy szorongó embert kell megnyugtatnom, vagy ha esztétikai kezelést végzek. Ez utóbbi esetben ugyanis nem az a fő szempont, én szépnek látom-e a fogsort, hanem az, hogy a páciensem mit tart esztétikusnak.


Milyen problémákkal fordulhatnak még Önhöz?

Régebben főként általános kezeléseket végeztem, tehát töméseket készítettem, fogpótlásokkal, direkt héjakkal is foglalkoztam. Ma már főként a mikroszkópos gyökérkezelésekre koncentrálok. 


Ez manapság egy igen dinamikusan fejlődő terület. Miért ajánlja pácienseinek a mikroszkópos eljárást?

Erős nagyításban sokkal alaposabban elvégezhetjük a kezelést. A szabad szemmel nem látható foggyökércsatornákat is teljes mértékben fel lehet tárni és meg lehet tisztítani. Rengeteg fogat meg lehet menteni a kihúzástól ezzel az eljárással. Sokszor előfordult már, hogy egy hagyományos gyökérkezelés után nem múló fájdalom, érzékenység figyelmeztette a pácienst arra, hogy nem távolították el az összes gyulladt vagy elhalt szövetet, így felkerestek bennünket. Sőt, volt, amikor egyenesen a saját fogorvosuk irányította őket hozzánk, tudva, hogy az Uniklinik rendelkezik több mikroszkópos berendezéssel is.


Máshol még nem jellemző a mikroszkópos kezelés?

Egy ilyen eszköz komoly befektetést igényel, ráadásul a kezelését sem máról holnapra tanulják meg az endodontusok. Hosszú hónapokat, sőt, éveket vehet igénybe. 


Melyik esetére emlékszik legszívesebben?

Nem szeretek esetekről beszélni. Én nem egy fogászati problémát látok besétálni a rendelőbe, hanem egy embert. Annak idején, amikor el kellett döntenem, hogy orvos leszek-e vagy fogorvos, éppen azért döntöttem ez utóbbi szakma mellett, mert az orvosok munkájában sajnos elkerülhetetlen, hogy gyógyíthatatlan betegekkel, tragikus sorsokkal találkozzanak. Én túlságosan a szívemre venném ezeket, nem bírnám.


Ezek szerint eredetileg orvos akart lenni?

A családomat lassan orvoscsaládnak lehet hívni, generációk óta öröklődik ez a hivatás. A keresztanyám azonban fogorvos volt, mégpedig kiváló. Az ő példáját követtem.


A családja is értékeli határtalan megértését és türelmét?

Két csodálatos fiam van, akikkel rengeteget focizom, és már azt is tudom, ki az a Lionel Messi... Ma már teljesen ők kötik le az energiáimat, régebben ezt futásba, kerékpározásba öltem.


Ha mikroszkópos gyökérkezelésre van szüksége, és Dr. Molnár Katalinhoz szeretne bejelentkezni, itt megteheti.

Kiemelt cikkek