A rendelőről

Ismerje meg kollégánkat, Dr. Molnár Katalint!

Dr molnár katalin

„Az embert kell látni a páciensben, nem az esetet”

A türelem és megértő derű olyan intenzíven árad a fogorvosnő személyiségéből, hogy azt egy pszichológus is megirigyelhetné.

Ismerje meg közelebbről a mikroszkópos gyökérkezelés szakértőjét, egyik legrégebbi munkatársunkat, Dr. Molnár Katalint!

 

Interjú

Az empátia segíti a munkáját?

Meggyőződésem, hogy igen. Sokat számít akkor, amikor egy szorongó embert kell megnyugtatnom, vagy ha esztétikai kezelést végzek. Ez utóbbi esetben ugyanis nem az a fő szempont, én szépnek látom-e a fogsort, hanem az, hogy a páciensem mit tart esztétikusnak.

 

Milyen problémákkal fordulhatnak még Önhöz?

Régebben főként általános kezeléseket végeztem, tehát töméseket készítettem, fogpótlásokkal, direkt héjakkal is foglalkoztam. Ma már inkább a mikroszkópos gyökérkezelésekre koncentrálok, de természetesen az kezelésekben továbbra is számíthatnak rám a páciensek.

Ez manapság egy igen dinamikusan fejlődő terület. Miért ajánlja pácienseinek a mikroszkópos eljárást?

Erős nagyításban sokkal alaposabban elvégezhetjük a kezelést. A szabad szemmel nem látható foggyökércsatornákat is teljes mértékben fel lehet tárni és meg lehet tisztítani. Rengeteg fogat meg lehet menteni a kihúzástól ezzel az eljárással. Sokszor előfordult már, hogy egy hagyományos gyökérkezelés után nem múló fájdalom, érzékenység figyelmeztette a pácienst arra, hogy nem távolították el az összes gyulladt vagy elhalt szövetet, így felkerestek bennünket. Sőt, volt, amikor egyenesen a saját fogorvosuk irányította őket hozzánk, tudva, hogy az Uniklinik rendelkezik több mikroszkópos berendezéssel is.

 

Máshol még nem jellemző a mikroszkópos kezelés?

Egy ilyen eszköz komoly befektetést igényel, ráadásul az kezelését sem máról holnapra tanulják meg az endodontusok. Hosszú hónapokat, sőt, éveket vehet igénybe.

 

Melyik esetére emlékszik legszívesebben?

Nem szeretek esetekről beszélni. Én nem egy fogászati problémát látok besétálni a rendelőbe, hanem egy embert. Annak idején, amikor el kellett döntenem, hogy orvos leszek-e vagy fogorvos, éppen azért döntöttem ez utóbbi szakma mellett, mert az orvosok munkájában sajnos elkerülhetetlen, hogy gyógyíthatatlan betegekkel, tragikus sorsokkal találkozzanak. Én túlságosan a szívemre venném ezeket, nem bírnám.

Ezek szerint eredetileg orvos akart lenni?

A családomat lassan orvoscsaládnak lehet hívni, generációk óta öröklődik ez a hivatás. A keresztanyám azonban fogorvos volt, mégpedig kiváló. Az ő példáját követtem.

 

A családja is értékeli határtalan megértését és türelmét?

Két csodálatos fiam van, akikkel rengeteget focizom, és már azt is tudom, ki az a Lionel Messi… Ma már teljesen ők kötik le az energiáimat, régebben ezt futásba, kerékpározásba öltem.

 

Ha mikroszkópos gyökérkezelésre van szüksége, és dr. Molnár Katalinhoz szeretne bejelentkezni, itt megteheti.

Kiemelt cikkek