A rendelőről

Ismerje meg kollégánkat, Dr. Opyakin Viktor fogszabályozó szakorvost!

Dr opyakin viktor 2022

„Sosem késő belevágni a fogszabályozásba”

A fiatal szakemberből sugárzik a felkészültség és a pozitív energia, ami rendkívül meggyőző hatással van a páciensekre.

Dr. Opyakin Viktor a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végzett, és pályafutását magánrendelőben kezdte általános fogorvosként, emellett éjszakai fogászati ügyeletben is dolgozott. Ennek köszönhetően nagy gyakorlatot szerzett az akut betegellátásban, illetve betekintést nyerhetett a legkülönbözőbb fogászati problémákba. Eredetileg parodontológusnak készült, majd érdeklődése a fogszabályozás felé fordult. 2013-ban le is tette a fogszabályozó szakvizsgát.

Kollégánk nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a fogorvoslás legújabb eredményeit kamatoztatni tudja a mindennapi munkában.

Ezért rendszeresen részt vesz különféle továbbképző előadásokon, szakmai rendezvényeken (képünkön), továbbképzéseken.

Pácienseinknek segít megtalálni az optimális megoldást a szép, szabályos fogsorhoz. Ebben az esettanulmányunkban megtekintheti, hogyan segített a fogszabályozás egy számfeletti metszőfog esetében. A fogszabályozás azonban önmagában nem mindig megoldás, gyakran kerülhet sor egyéb kezelésekre is. Ilyenkor az Uniklinik munkatársai összehangolt csapatmunkában végzik a konzultációkat, kezeléseket – ez fogászatunk egyik erőssége.

 

Interjú a fiatal szakemberrel

Hogyan döntötte el, hogy fogszabályozással szeretne foglalkozni?

Eredetileg a parodontológusnak készültem, aztán egy egyetemi tanáromnak köszönhetően fordultam a fogszabályozás felé. Két vonzereje volt számomra: szeretem a fizikát, és szeretem, hogy minden eset új kihívást jelent.

Ezek szerint a fogszabályozásban nincs rutineljárás?

Természetesen van, hiszen a fogszabályozás, a fogászat többi ágához hasonlóan, komoly szakmai alapokon nyugszik, külön szakvizsga is van belőle. Ám tény, hogy nincs két egyforma fogsor, így szinte minden pácienst egyedi esetként kell kezelni.

Régebben szinte szégyellni való volt a fogszabályozó készülék. Ma már más a helyzet?

Manapság senki sem szégyelli, ám sokan vannak, akiket zavar, hogy látszik a készülék. Bizonyos foglalkozások esetén ez nagyon is érthető: például azoknál, akik gyakran vannak kitéve a nyilvánosságnak, sokszor kell beszélniük idegen emberekhez, vagy gyakran fotózzák őket.

Ön a fogszabályozás szakértője az Unikliniknél, így sokat foglalkozik a láthatatlan fogszabályozással is. Az előbb felsorolt embereknek ajánlja ezt a módszert?

A láthatatlan fogszabályozás dinamikusan fejlődő ága a fogszabályozásnak. Ma már nem megfizethetetlenül drága, és mindkét fajtája nagyon jó hatásfokkal alkalmazható.

clear_aligner-fogszabalyozo.jpg#asset:32

A műanyag sín a „sláger”, de fontos, hogy nem mindenki esetében válik be! Jellemzően a frontrégió apróbb korrekcióira ajánljuk, de csak a röntgenképek és a diagnózis után dönthető el, kinek ajánlható ez a módszer.

Mi a legnagyobb előnye ennek a láthatatlan, műanyag sínnek?

Elsősorban az, hogy nagyon kényelmes a viselése. Ráadásul evéskor, fogmosáskor levehető, így a fogak sokkal könnyebben tisztíthatók, mint a hagyományos készülék esetén.

Melyik volt a legemlékezetesebb esete?

Egy biológiatanár páciensem, aki rágógumi-mániás volt. Hihetetlen, mennyit rágózott! Viszont éppen ennek köszönhetően, a fogszabályozás során létrejövő, lassú fogmozgások nála gyorsabban mentek végbe: a rágó rásegített a fogak új helyzetbe való beállásába, és a kezelési tervben előirányzott másfél év helyett egy év alatt sikerült gyönyörű ívet létrehozni.

Mi a sikeres fogszabályozás legfontosabb szempontja?

A türelem! A legtöbb kezelés hosszú ideig tart, és az állandó készülék levétele után is folytatódik, ilyenkor jellemzően kivehető fogszabályozót kell használni. De az emberek türelmetlenek. Az első 3-4 hónap után, amikor bekövetkezik a nivellálás, vagyis a fogak szépen beállnak a kívánt pozícióba, sokan úgy érzik, felesleges már a készülék. Pedig az új pozícióban levő fogaknak a csontszövetben is rögzülniük kell, és ha ilyenkor levennénk a készüléket, hamar visszaállna az eredeti kuszaság.

Bármilyen korban eredményes lehet a fogszabályozás?

Igen. Ezt nem győzöm hangsúlyozni! Az én legidősebb páciensem ötven év felett járt már, de az USA-ban nem ritka a 90 év feletti páciens sem.

Amikor nem a fogászaton rendel, és nem továbbképzésekre jár, akkor mivel foglalkozik?

A sport fontos része az életemnek. Újabban a squash mozgat meg – egyébként éppen egy páciensem beszélt rá erre a sportra! Ezenkívül gyerekkorom óta szenvedélyesen építek gépmodelleket. A türelmes, aprólékos munka és a nagy koncentrációt igénylő modellezés tulajdonképpen ugyanolyan készségeket mozgat meg, mint a szakmám. Vagyis elmondhatom, hogy a kikapcsolódás és a munka számomra ugyanaz. Szerencsés ember vagyok!

 

Dr. Opyakin Viktorhoz bátran fordulhatnak a tinikorú páciensek és az idősebb korosztály tagjai egyaránt. Ha szeretne hozzá időpontot kérni, itt megteheti.

 

Kiemelt cikkek