Jó hír a Cheddar-sajt kedvelőinek!
A Cheddar-sajt egy tanulmány szerint segít a fogszuvasodás elleni küzdelemben!
Az emberek mindig is úgy vélekedtek, hogy a tejtermékek jót tesznek fogaik egészségének, ám egy kutató szeretett volna bizonyosságot nyerni.
A kísérletben 12-15 éves gyerekeket kértek meg, hogy a kísérletet megelőző 48 órában tartózkodjanak a fogmosástól. Feltételezhető, hogy ennek örömmel tettek eleget! Erre azért volt szükség, hogy a fogakon képződő lepedék minél kiterjedtebb legyen.
A kísérlet napján a kutató megmérte a lepedék pH-értékét a gyerekek fogain, majd véletlenszerűen Cheddar-sajtot, tejet és joghurtot osztott ki közöttük. A gyerekek boldogan megették-kikanalazták, ami nekik jutott, és ezután ismét elkezdték méregetni a lepedék pH-értékét.
Azt találták, hogy a Cheddar-sajtot fogyasztó gyerekeknek 30 perc után szignifikánsan magasabb lett a lepedék pH-értéke, mint társaiknak, de a tej és a joghurt sem teljesített rosszul.A magasabb pH-érték azt jelenti, hogy kevésbé savas: a kísérletben részt vevő élelmiszerek a fogszuvasodásért felelős bacik kedvenc savas kémhatását feljebb tornászták a semleges érték felé.
Így a kísérlet vezetője szerint elmondható, hogy a tejtermékek tényleg segítenek a fogszuvasodás elleni közdelemben, és ezen belül is a Cheddar-sajt kedvelői örülhetnek a legjobban!
(Forrás: itt)