Legragaszkodóbb ételeink
Beleragadnak a fogközökbe, rátapadnak a fogfelszínre, elszínezik a fogakat – sok étel különösen „ragaszkodik” a fogakhoz.
Mi a gond ezzel?
A képen látható fogselyemreklám jól szemlélteti, mi az egyik gond ezzel: hamarabb észrevesszük, ha valakinek a fogai közé ragadt egy ételdarabka, mint azt, hogy hiányzik az egyik füle… Ugye Önnek is csak most tűnt fel?
Ám ez csak az egyik probléma.
A másik gond ugyanis, hogy a ragaszkodó ételek különböző fogászati problémákhoz vezethetnek. Az ételmaradékok ugyanis a lepedék részévé válnak, és táplálják az ott nyüzsgő és szaporodó kórokozókat. Ha nem távolítja el a fogak felszínéről és a fogközökből az ételmaradékokat, azzal elősegítheti vagy meggyorsíthatja a szuvasodás, az ínygyulladás folyamatát. A fogainkat elszínező ételek pedig jelentős esztétikai ellenhatást fejtenek ki: az elszíneződött, sötét színű fogak ápolatlan benyomást keltenek.
No de melyek azok az ételek, amelyekre vigyázni kell, és mit tehetünk a ragaszkodásuk ellen? Íme egy lista, a teljesség igénye nélkül.
1, kukorica
A héj kemény darabkái makacsul befészkelik magukat a fogak közé. A nyári főtt kukorica és a téli pattogatott változat egyaránt „ragaszkodó” típus. A strandra nem igazán szoktunk fogselymet vinni magunkkal – pedig miért is ne? Inkább csúsztassuk be a kis dobozt a strandtáskánkba, mint hogy kukoricadarabos mosolyt villantsunk embertársainkra a nap további részében! A fogselyem szerencsére igencsak aprócska, nem okozhat gondot ez a kis túlsúly.
2, kolbász
A finom, fűszeres kolbászokban megbúvó inas rostok úgy meg tudnak akadni a fogközökben, hogy még fogselyemmel sem könnyű eltávolítani őket. Fogpiszkáló helyett próbálja meg fogköztisztító eszközzel eltávolítani a kolbászdarabkákat!
3, cékla, szeder és színes társaik
Az erőteljes színekben pompázó zöldségek, gyümölcsök nagyon egészségesek ugyan, de megfogják (elszínezik) a fogakat. Evésük után, ha nincs mód fogmosásra, egy korty vízzel segíthet a színanyagnak távozni a fogak felszínéről. Ha ez sem oldható meg, kapjon be egy cukormentes rágót: a rágózás közben erőteljesebben képződő nyál segít lemosni a fogakról a színes maradványokat.
4, salátalevél
A finom és egészséges salátákban az apróra vágott levelek alattomosan megtapadnak a fogakon, és az ebéd utáni ragyogó mosolyból vicces mosoly lesz… A zöldfűszerekre is igaz mindez. Érdemes étkezés után diszkréten ellenőrizni a fogsorunkat, nincs-e rajta zöld minta!
5, mák
Mindenki ismeri a karácsonyi mákvirágot! Ragaszkodó kis teremtmény, és rengeteg megbújik belőle a fogak között és a fogakon. A mák egyébként magas kalciumtartalmánál fogva támogatja a fogak egészségét, ám apró mérete sok bosszúságot okozhat, különösen fogszabályozó készülék viselésekor. Egy alapos fogmosással és fogköztisztítással azonban megszabadulhatunk a kis gömböcskéktől.
6, kávé és tea
De sorolhatnánk a vörösbort is: ezek az italok komoly rajongótábort tudhatnak magukénak, ám gyakori fogyasztásuk a fogakon is nyomot hagy. A megoldás egy korty víz a fogyasztásuk után, és természetesen az alapos és helyes technikával végrehajtott fogmosás.