Fogászati kérdések

Mennyi ideig bírja egy hagyományos híd?

Dr holló ádám

Szakértőnk, Dr. Holló Ádám, a fog- és szájbetegségek szakorvosa megválaszolja Önnek ezt a kérdést.

A fogászati hidak, ha megfelelő minőségűek, szakszerűen lettek felhelyezve, és a páciens betartja a megfelelő fogápolásra vonatkozó tanácsokat, akkor nagyon sokáig szolgálhatják tulajdonosaikat. Természetesen nagy egyéni eltérések mutatkozhatnak, mert már egy olyan „apróság”, mint a dohányzás, nagy különbséget jelenthet a pótlás élettartamában, még ha minden egyéb tényező azonos is.

A szakszerűen felhelyezett és megfelelően ápolt hidakra 2 év a garancia, a Procera esetén a vázra 5 év. (Mindkét kritérium igen fontos a tartósság szempontjából!) Ami a funkcionális élettartamot illeti, mint már említettem, nagy egyéni különbségek adódhatnak, ám tapasztalatom szerint nem megy ritkaságszámba, hogy a pótlás akár évtizedekig is szolgálja tulajdonosát. 

Sokszor azért kerül sor cserére, mert idővel az íny visszahúzódik, vagy szürkés elszíneződés alakul ki az íny tövében (ez utóbbi jelenség is végső soron az ínysorvadás miatt alakul ki).

A hosszú távú siker érdekében fontos betartania kezelőorvosa utasításait, tanácsait, és megjelennie a kontrollvizsgálatokon.

Kiemelt cikkek