Fogászati kérdések

Mit csinál a fogszakorvos a fogászati kontrollon?

 mit csinál a fogszakorvos a fogászati kontrollon?

Fogászati ellenőrzés egy kezelés után

Ha azért kereste fel a fogászatot, mert előzőleg átesett egy beavatkozáson, és a fogorvosa kérte, hogy bizonyos időközönként (félévente, évente) mutassa meg neki a kezelt területet, fogakat, akkor értelemszerűen elsősorban ezeket fogja ellenőrizni. Előfordul, hogy kontroll-röntgenfelvételre is sor kerül, például egy gyökérkezelés után, mert így ellenőrizhető, hogy a fog gyökere körüli gyulladás múlóban van-e.

A lenti felvételen például, amely egy gyökérkezelés előtt készült, a pirossal körberajzolt terület gyulladásban van.

gyulladas.png#asset:35156

A következő felvétel már a kezelés utáni kontrollon készült. A kezelőorvos elégedetten állapíthatja meg, hogy a gyulladás múlóban van, és hamarosan nyoma sem lesz.

kontroll_rontgen-muloban-levo-gyulladassal.png#asset:35157

A kontrollon a fogszakorvos azt is megvizsgálja, hogy a kezelés óta mi változott, és ha valami nem a kívánt irányba mutat, akkor megteszi a szükséges intézkedéseket, illetve felvértezi Önt jó tanácsokkal.

Fogászati ellenőrzés panaszmentesség esetén

Ha azért jött, mert tudja, hogy a rendszeres fogászati kontrollok nagyon hasznosak, ám nincs kifejezett panasza, akkor a fogorvosa tüzetesen megvizsgálja a szájüregét. (Nem túl közismert tény, ám épp ezért fontos elmondani, hogy ilyenkor a fogorvos a szájüregi daganatokra utaló jeleket is keresi, és ha ilyet talál, azonnal felhívja rá a páciens figyelmét.)

Ha a dokumentációnkban a páciensnek nincs panorámaröntgene, vagy van, de 1 évnél régebbi, akkor javasolni fogja, hogy készíttessen egy új felvételt. A szájüregi vizsgálat és a panorámaröntgen együtt tud kirajzolni egy megbízható képet fogai és ínye állapotáról.

Ha a kontrollon valamilyen kezdődő problémára derül fény, a fogorvos elmondja, mi a teendő, és elképzelhető, hogy a kezelés egy részét vagy teljes egészében ott helyben el is végzi. 

kezeles.jpg#asset:35158

Ha például egy kezdődő szuvasodást kell fogtöméssel helyrehozni, és ez a fogorvos és az Ön idejébe is belefér, akkor a kezelést le lehet tudni egy ülésben. Ha nem, akkor megállapodnak egy új időpontban.

Kiemelt cikkek