Fogászati kérdések

Mennyire tartós egy fogászati híd?

Dr sápi béla

A pácienseinket nagyon érdekli, mennyire tartós a fogpótlásoknak ez a fajtája. Szakértőnk, Dr. Sápi Béla, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa válaszol erre a kérdésre.

 

A tartósságot befolyásoló tényezők

Nem könnyű egy-két szóban válaszolni, mert nagyon sok tényező befolyásolja a fogászati híd élettartamát. Ilyen például a páciens életmódja. A dohányzás nagyon lerontja a statisztikákat – itt is! -, többek között azért, mert a füstben levő méreganyagok legyengítik az íny egészségét.

Márpedig a rossz állapotú ínyben, csontban könnyen kilazulhatnak a fogak. A mozgó fogak nem képesek stabilan megtartani a fogpótlásokat, és a híd hamarabb tönkremegy.

A híd elhelyezkedése, mérete sem mindegy. Egy fog hiányát pótló híd többnyire hosszabb életű, mint egy nagyobb rést áthidaló szerkezet.

A közhiedelemmel ellentétben a híd anyaga sokkal kevésbé befolyásolja az élettartamot. Ma már nagyon jó minőségű anyagokból (kobalt-króm ötvözetre égetett porcelánból, cirkonvázra égetett porcelánból, préselt kerámiából) készülnek a fogpótlások, és mindegyikkel van esély arra, hogy a pótlás akár évtizedekig a szájban maradjon.

 

Számokkal a tartósságról

A kérdésre tehát nehéz egy számmal válaszolni. Ha mégis muszáj, azt mondanám, egy szakszerűen elhelyezett, jó minőségű anyagból készült híd ki kell hogy tartson minimum 5-10 évig, ám gondos szájápolás, egészséges táplálkozás és életmód mellett nem ritka, hogy csak 20-25 év után válik esedékessé a híd cseréje.

Kiemelt cikkek