MÉZ: egészséges vagy káros a szájüreg egészségére nézve?
Az elmúlt időszakban néhány népszerű élelmiszerfélét vizsgáltunk meg: vajon egészséges vagy sem a szájüregre nézve. Ezúttal a mézet vettük górcső alá.
A méz csodálatos!
Sokak kedvence a méz, amelyet müzlibe keverve, teához vagy kávéhoz adva, vajas kenyérre kenve fogyasztanak, de számos finom édesség összetevője is.
Nem csoda, hiszen a méz nagyon finom és sok szempontból nagyon egészséges élelmiszer. Több különleges tulajdonsággal bír, például természetes antibiotikumként tartják számon. A másik, amin mindig elámulunk, hogy gyakorlatilag nem romlik meg. Állítólag találtak már 5000 ezer éves mézet, ami még mindig ehető volt! (Bár mi biztos nem jelentkeztünk volna tesztelőnek…)
Ám…
A sok jó tulajdonság mellett elszomoríthatja Önt, hogy a mézben található cukor (glükózból és fruktóz) ugyanúgy károsítja a fogakat, mint a hagyományos finomított cukor. Vagyis gondosan ügyelnie kell arra, hogy a méz fogyasztása után körülbelül fél órával fogat mosson, különben megnöveli a szuvasodás kialakulásának esélyét.