Érdekességek

Mi köze a vattacukornak a fogorvosokhoz?

 mi köze a vattacukornak a fogorvosokhoz?

Az első ötlet nem mindig a legjobb

Ön bizonyára kapásból rávágná, hogy a vattacukor káros hatással van a fogakra, ezért egy nagy vattacukor-rajongó előbb-utóbb a fogorvosnál köt ki. 

Nos, mi azért ezt a választ is elfogadjuk. Azzal a kiegészítéssel, hogy ha a vattacukor-rajongó a kedvenc édességének elmajszolása után körülbelül egy fél órával jó alaposan, helyes technikával fogat mos, akkor nem fognak károsodnak a fogai. Azonban ha ezt rendszeresen elmulasztja, akkor jó eséllyel hamarosan tárcsáznia kell a fogorvosa számát.

És most jöjjön az igazság!

Meglepő módon egy fogorvos találta fel a gyakorlatilag tiszta cukorból álló, népszerű édességet. 

Az amerikai William Morrison fogorvos gondolt egyet, és társult egy édességgyártóval, majd 1897-ben már kész is volt az első gép, amellyel vattacukrot lehetett előállítani. 

Igaz, már évszázadokkal azelőtt is próbálkoztak ilyesfajta édességgel, ám a cukor régebben luxuscikknek számított, így nem igazán tudott elterjedni. A XX. században azonban ilyen akadály már nem tornyosult a légies nyalánkság népszerűvé válása előtt, így hamarosan a strandok, partik, utcai árusok egyik legkelendőbb édessége lett belőle. 

Akkoriban még nem volt világos a kapcsolat a cukor és a fogszuvasodás között, így William Morrisont nem érheti az a vád, hogy a pacientúrája kibővítése motoszkált a fejében, amikor nekiállt vattacukrot gyártani. Úgy 50-60 évvel később már semmi nem mosta volna le róla ezt a sötét gyanút…

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek