Fogászati kérdések

Miért fontos a féléves, éves kontroll?

 miért fontos a feleves eves kontroll

A kontroll ellenőrzést jelent – legalábbis a fogászatban. Kétféle kontrollról beszélhetünk: az egyik egy konkrét kezeléshez kapcsolódhat, a másik teljesen általános céllal történik. Amikor konkrét kezelésről van szó, a kezelőorvos pontosan meghatározza, mikor vagy milyen időközönként érdemes felkeresnie a rendelőt, hogy ellenőrizhesse, minden rendben van-e. Az általános kontroll nem kötődik semmilyen kezeléshez, hanem körülbelül egy fél évvel azután válik esedékessé, hogy utoljára járt fogorvosnál – még akkor is, ha nincs semmilyen panasza.

Érthető és logikus, miért kell egy kezelés kapcsán ellenőrző vizsgálatokra járnia. De miért van szükség általános kontrollra?

Röviden: időt, pénzt, idegeskedést, saját fogat spórolhat vele.

Idő

Talán ez a legellentmondásosabban hangzó érv. Hogyan lesz időspórolás abból, hogy felkeressük a fogorvosunkat, miközben másra is fordíthatnánk értékes időnket? 

Az egyik válasz az, hogy a kontroll időpontját Ön határozhatja meg, míg ha fogászati probléma lép fel, akkor a probléma maga fogja kikövetelni az orvoslására fordított időt. Elképzelhető, hogy egy sürgős munka kellős közepén hasít Önbe a fogfájás. Nyilván vannak balesetek vagy előre nem látható problémák is – de ezek ellen nem sokat tehetünk. 

A másik válasz az, hogy a kezdődő, panaszokkal még nem járó apró fogászati elváltozásokat, betegségeket gyorsabban lehet kezelni, mint a már tünetekkel járókat. Egy fogkő-eltávolítás például kevés fogkő esetén egy körülbelül félórás eljárást jelent, míg a fogkőben nyüzsgő baktériumok okozta fogszuvasodás, ha eléri a fogbélt, már több ülésben elvégezhető, hosszadalmas gyökérkezelést igényel.

Pénz

Ugyanez az érvelés igaz a pénzre is. A kontrollok során felfedezett kisebb problémák kezeléséért többnyire nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia. Ám ha csak akkor fordul orvoshoz, amikor már fáj a foga, és a fogra többfordulós gyökérkezelés vár, esetleg menthetetlennek bizonyul, és fogpótlásra lesz szüksége – akkor már jóval komolyabb összeggel kell számolnia.

Idegeskedés

A fogászati kontrollokkal temérdek idegeskedést spórolhat meg. Például az időtényezőnél felhozott példánál maradva, megúszhatja, hogy egy sűrű, határidőkkel terhelt időszakban kelljen fogorvoshoz mennie. Nyaralás előtt egy fogászati kontroll szintén megnyugtató lehet, hiszen elkerülheti, hogy a pihenéssel töltött napokat esetleg egy idegen fogászaton töltse. 

Az időben felfedezett probléma még nagyobb beavatkozásoknál is sok idegeskedést megspórolhat Önnek, mert jobban beütemezhetik fogorvosával a teendőket.

Saját fog

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, a kontrollok megmenthetik a saját fogait attól, hogy el kelljen távolítani őket. Mi hiszünk abban, hogy a saját fog óriási érték, és amíg van rá egy leheletnyi esély, hogy megmentsük a kihúzástól, küzdeni fogunk a megtartásáért. Ám sajnos vannak esetek, amikor nem tehetünk mást. 

Ha rendszeresen jár fogászati kontrollra, ezeknek az eseteknek a többségét elkerülheti. A fogorvosa időben észlelni fogja, ha olyan mértékű ínysorvadása, fogköve, szuvasodása stb. van, amelyek nagyobb bajt jeleznének előre, és azonnal megteszi a szükséges lépéseket. 

Rákszűrés

És egy plusz érv, amelyet szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni: a kontrollokon a szakember egyúttal rákszűrést is végez. Vagyis ha bármilyen gyanús képződményt, elváltozást, dudort észlel a szájüregben, rögtön felhívja rá az Ön figyelmét, és további szakirányú vizsgálatokat fog javasolni.

Összefoglalva: minden amellett szól, hogy ne hagyja ki a fogászati kontrollokat még akkor sem, ha nincs semmilyen tünete. Ha a fogorvosa másként nem rendelkezik, félévente, de évente mindenképpen érdemes megjelenni a fogászaton egy alapos szájüregi ellenőrzésre.

Kiemelt cikkek