40 felett

Miért gyakoribb a fogérzékenység a kor előrehaladtával?

 miert gyakoribb fogerzekenyseg kor elorehaladtaval

Bárkinek lehet érzékeny a foga, és magának az érzékenységnek is eleve több oka lehet. Ám tény, hogy negyven éves kor felett egyre gyakoribbá válik a fogak érzékenysége.

Még ha fokozottan ügyel a helyes fogápolásra, és rendszeresen felkeresi a fogászatot, hogy ellenőrizzék fogai állapotát, akkor is előfordulhat, hogy egyszer csak azt tapasztalja: fogai érzékennyé váltak a hidegre, melegre, vagy harapáskor jelentkezik egy kellemetlen, nyilalló érzés. 

Az idők során kialakuló érzékenység alapvetően két okra vezethető vissza: 

  1. a korral az íny egyre inkább visszahúzódik, 
  2. a fogzománc pedig elvékonyodik.

Az íny visszahúzódása

A visszahúzódó íny miatt szabaddá válnak a fognyakak, ezért ez a rész érzékennyé válhat a hidegre-melegre. A fogak tövénél már eleve vékonyabb a fogzománc, így a fogak védőrétegét érintő negatív hatások hamar érzékenységhez vezethetnek.

A sors fintora, hogy a lelkiismeretesen fogat mosók körében gyakrabban megesik, hogy buzgalmukban erősebben dörzsölik a fogak tövét, így a fogzománc könnyebben károsodást szenved. Náluk két folyamat zajlik párhuzamosan, és mindkettő az érzékenység kialakulásához vezethet: az ínyük a korral egyre jobban visszahúzódik, a fogzománc pedig a szabadabbá váló fognyakaknál pedig egyre kevésbé képes védelmet nyújtani.

A fogzománc elvékonyodása

Az idők során ráadásul a fogzománc egyre vékonyabbá válik. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ez az oka a fogak elsárgulásának-elszürkülésének. A fogzománc vékonyodásával ugyanis egyre jobban áttetszik az alatta levő réteg, a dentin színe.) 

A vékonyabb fogzománc a felületét érő káros hatásokat már nem tudja olyan jól kivédeni, mint régebben. A fogszuvasodást okozó baktériumok például hamarabb kárt tudnak tenni benne.

Mi a megoldás?

Ha a visszahúzódó íny vagy a vékony fogzománc miatt érzékennyé válnak a fogai, nem az a megoldás, hogy ritkábban mos fogat, vagy az érzékeny területeket kihagyja a fogmosásból. Ehelyett használjon kifejezetten az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet, és ne az ínnyel párhuzamosan sikálja a fogait, hanem körkörös vagy sepregető (az ínytől a fogvégekig tartó) mozdulatokkal dolgozzon.

dentalhigienikus-felkeresese.jpg#asset:3

Érdemes felkeresnie egy profi dentálhigiénikust, és tanácsot kérni tőle, mit tehet még a fellépő érzékenység ellen. Szeretne időpontot kérni szakértőinktől? Itt megteheti.

Kiemelt cikkek