A kezelésekről

Mikroszkópos gyökérkezelés: új esély a girbegurba foggyökércsatornájú fogaknak!

 mikroszkópos gyökérkezelés: új esély a girbegurba foggyökércsatornájú fogaknak!

A kiindulási helyzet

A pácienst egy másik renderőből küldték szakértőnkhöz, dr. Kovács Kittihez mikroszkópos gyökérkezelésre. A kezelőorvos fogászati híd készítését javasolta a bal felső ötös és hatos fogak pótlására, így előkészítették a két tartópillért, a négyest, illetve a hetes fogakat. 

Sajnos a csiszolást követően a négyes fog egyre érzékenyebb lett, így a gyökérkezelés mellett döntöttek. Ám a csatornák görbeségét látva a kiinduló röntgenfelvételen (lásd fentebb), hagyományos módszerrel a kezelésbe nem mertek belevágni. A megoldás tehát a mikroszkópos gyökérkezelés lett.

A fog kinyitása után

A mikroszkópos gyökérkezelés menete szerint haladtunk. A fog kinyitása után a csatornákat a látható görbület miatt óvatosan, különleges technikával dolgoztuk fel. Már a kezelés elején érzékelhető volt, hogy a két, egyébként külön kijárattal rendelkező csatorna között van kapcsolat. Az egyik csatornába egy speciális szívóberendezést helyezve a másik csatornából is sikerült eltüntetni a folyadékot.

Közvetlenül a gyökértömés előtt a majdani gyökértömő „pálcikákkal” készült röntgenfelvételen ellenőriztük, valóban jó helyen vagyunk-e, és az elektromos bemérő készülékünk segítségével jó hosszokat sikerült-e megállapítanunk. 

Mikro-11-02-foggyokerek.jpg#asset:35830

A felvételen egyenesebbnek látszó gyökérben rövidebbnek tűnik a hossz a röntgenen látható véghez képest, azonban itt nem a gyökércsúcson van a kijárat, hanem a gyökér oldalán.

(A szalagszerű képlet a kofferdam-kapocs árnyéka.)

Átöblítések

A gyökértömés megkezdése előtt a fog csatornarendszerét többféle vegyszerrel, illetve egy speciális átöblítő rendszerrel kezeltük, hogy a benne lévő idegszövet-maradványokat teljes mértékben el tudjuk távolítani. Erre azért van szükség, mert az úgynevezett oldalcsatornákat mechanikusan, gyökérkezelő tűkkel nem tudjuk közvetlenül elérni.

Mikro-11-03-gyokertomesA.jpg#asset:35831

A gyökérkezelés menete szerint ezután kerül sor a gyökértömésre. A gyökértömésről készült felvételen nagyszerűen látszik egy ilyen oldalcsatorna teljes feltelítődése: ezt nyilakkal jelöltük.

Új esély a görbe foggyökerekkel rendelkező fogaknak!

Ezen az utolsó képen látható a fog kontrollfelvétele. A gyökértömést követően a fogat üvegszálas-csapos megerősítéssel láttuk el, majd a gyökérkezelés menete az utolsó fázisához ért: a kezelőorvos beragasztotta az elkészült fogászati hidat.

Erre a fogra nyugodtan készülhet a pótlás: biztosak lehetünk abban, hogy a későbbiekben nem fog semmilyen panaszt okozni!

Mikro-11-05-kontroll.jpg#asset:35832

Egy megnyugtató gondolat

A helyes technikának, illetve a mikroszkópnak köszönhetően egy ilyen bonyolult csatornarendszerrel rendelkező fogat is meg tudtunk menteni, így a fogászati híd elkészítése előtt is elhárult minden akadály.

A saját fog megmentése nálunk kiemelt fontosságú, és fogászatunkon mindent megteszünk, hogy pácienseink minél tovább élvezhessék a saját fogak előnyeit. A mikroszkópos gyökérkezelés legfontosabb célja éppen ez.

Kiemelt cikkek