Fogászati kérdések

Milyen az ideális fogselyem?

 milyen az ideális fogselyem?

Pácienseink figyelmét mindig felhívjuk a napi fogköztisztítás szükségességéről. A fogaknak ugyanis nemcsak a látható felülete létezik: a fogak közötti terület is szuvasodásnak indulhat, ha nem tisztítjuk meg napi rendszerességgel.

Nem vagyunk egyformák 

Minden fogsor más és más. Akinek lazábban helyezkednek el a fogai, viszonylag nagy a közöttük levő rés, annak nem is fogselyemre, hanem fogköztisztító kefére (a képen) van szüksége. 

fogköztisztító_kefe.jpg#asset:33589

A kis eszköz nagyon hatékonyan távolítja el az ételmaradékokat és a lepedéket. 

A szűkebb helyekre azonban a fogselymet ajánljuk. 

fogselyem1.jpg#asset:33590

A választék nagyon nagy, és már ízesített – jellemzően mentás – termékeket is lehet kapni. Az ízek és illatok tekintetében az egyéni ízlés a döntő, ám a fogselymek vastagságukban és csúszósságukban is különbözhetnek. Ezért érdemes több fajtát is kipróbálni, és amelyik a legjobban beválik, annál maradni a későbbiekben.

Mik a tapasztalatok?

Pácienseink és saját tapasztalataink is arra mutatnak, hogy nem feltétlenül az első fogselyemfajta válik be. Még az is előfordulhat, hogy viszonylag elégedett az elsőnek kiválasztott eszközzel, de egy másikat kipróbálva rögtön az új mellett dönt.

Honnan tudhatja, hogy rátalált az ideális fogselyemre? 

Nos, ha úgy érzi, hogy kényelmes a használata, könnyen becsúsztatható a fogak közé, ám elég „testes” ahhoz, hogy a fogak közötti résen végighúzva magával ragadja a beszorult ételdarabkákat és lehúzza a lepedéket, valamint elég kíméletes ahhoz, hogy ne sértse meg a fogínyt, akkor megtalálta az igazit!

Ha már az íny szóba került, akkor külön is óvatosságra intjük Önt: mind a fogköztisztító kefével, mind a fogselyemmel bánjon óvatosan, hiszen az íny igen érzékeny és sérülékeny. Ha a fogköztisztítás során vérzést tapasztal, legközelebb még gyengédebben használja az eszközt. Ha egy-két vércsepp ennek ellenére megjelenik, az ínyét pedig duzzadtabbnak és érzékenyebbnek látja a szokásosnál, akkor valószínűleg nem a fogköztisztítás technikájával van a baj, hanem ínygyulladásról van szó. 

Ha ez a helyzet áll fenn, érdemes mihamarabb felkeresnie a rendelőt! Az ínygyulladás ugyanis nem múlik el magától, de szerencsére többnyire egy fogkő-eltávolítás elegendő a meggyógyításához.

Kiemelt cikkek