Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

Fogászati kérdések

Minden, amit tudni szeretne a bölcsességfogról

Minden, amit tudni szeretne a bölcsességfogról

Szakértőnk, Dr. Gilicze Alexandra fogorvos, dentoalveolaris szájsebész szakorvos elmondja Önnek, mit érdemes tudnia a bölcsességfogakról.


Mi a bölcsességfog?

A 8. fogak, avagy a 3. nagyőrlők a bölcsességfogak. Jellemzően 16-24 éves kor körül törnek elő. 

bölcsességfog_01.jpg#asset:34960


A folyamat néhány napot vagy akár éveket is igénybe vehet. Ritkán, de előfordul, hogy valaki a bölcsességfogak csírái nélkül születik.


Miért olyan különlegesek ezek a fogak?

A bölcsességfogak valójában a régmúlt maradványai, és az evolúció az eltűnésük felé mutat. Az ősidőkben ugyanis az emberek olyan táplálékon éltek, amelyhez erőteljes rágásra volt szükség: a növényi magvak, rostok, a nyers hús minél több és erősebb őrlőfogakat kívánt. Ám amióta meg tudjuk főzni az ételeinket, a magvakat pedig meg tudjuk őrölni, már nincs szükség olyan nagy őrlőmunkára. Az ember állkapcsa alkalmazkodott ehhez a fordulathoz (persze nem egyik napról a másikra, hanem hosszú év-tízezredek alatt), egyre kisebb lett, az őrlőfogak száma pedig megcsappant. 

A bölcsességfogak tehát eltűnőben vannak - de addig is számos kellemetlen panaszt tudnak okozni.


A bölcsességfog problémái

Alapvetően sok oka van annak, hogy olyan gyakran van probléma a bölcsességfogakkal. 

Az előbb már említett okokból a bölcsességfog sokszor nem fér el az állkapocsban, ferdén vagy egyáltalán nem tör elő, nyomja a szomszédos fogat vagy egyszerűen fájdalmat okoz.

A másik ok az, hogy pozíciójából kifolyólag nehéz rendesen megtisztítani, ezért hamarabb keletkezik rajta fogkő, könnyebben alakulnak ki mellette tasakok, ínygyulladás, illetve kialakulhat rajta fogszuvasodás.

Ezen felül gyakran az előtte lévő 2. molaris(7es) fogon alakul ki szuvasodás, hiszen ezen két fog között a fogköztisztítás általában illuzórikus. Gyakran éppen a 7es fogak hosszú távú megőrzése és tisztíthatóságának biztosítása miatt javasoljuk a bölcsességfog eltávolítását.

Gyakran torlódást okozhat a fogazatban a fogakat hátulról toló bölcsességfog. Ez harapásunk lassú de fokozatos változásával járhat, hosszú távon esetleg  állkapocsízületi panaszokhoz vezethet. Sajnos ha kialakult a fogak torlódása a bölcsességfog eltávolítása önmagában nem jelenti, hogy  a fogak is visszarendeződnek. De  a későbbi esetleges fogszabályozásnak is előfeltétele a bölcsességfogak eltávolítása.


A bölcsességfog körüli ínygyulladás

A 3. nagyőrlők körül gyakrabban alakul ki gyulladás, mert nehezebb őket megtisztítani. Azt szoktuk javasolni, hogy használjon minél kisebb fejű fogkefét, hogy rendesen hozzáférjen a leghátsó fogakhoz is. Ilyenek például a képen látható, Curaprox márkájú fogkefék.

egy-fogkefe-amit-jo-szivvel-ajanlhatunk-onnek.jpg#asset:33114


Ennek hiányában a nem tisztított helyeken a lepedékben, illetve az elmeszesedett lepedékben, vagyis fogkőben nyüzsgő baktériumok könnyen gyulladásba hozhatják az ínyt, illetve fogszuvasodást is okozhatnak.

A bölcsességfog körüli gyulladásra sokáig nem figyelmeztet fájdalom. Az ínygyulladásnak van azonban néhány jele:

  • pirosabb, élénkebb színű íny
  • érzékenyebb, tapintásra akár fájdalmas 
  • duzzadtabb íny
  • fogmosáskor egy-két vércsepp megjelenése

Ha azt észleli, hogy a bölcsességfog körül pirosabb és duzzadtabb az íny, amely tapintásra érzékenyebb, forduljon fogorvoshoz! A fog körüli gyulladás ugyanis egyre komolyabb helyi panaszokat tud okozni. Fájdalmassá válik a fog körüli íny, esetleg váladék ürül. Súlyosabb esetben szájzárat okozhat az akut gyulladás.

A nem teljesen kitört bölcsességfogak körül tasakok alakulhatnak ki, amelyek elfertőződve szintén gyulladást okozhatnak a környező ínyben.


A bölcsességfog szuvasodása

A bölcsességfog a fenti okok miatt gyakrabban indul szuvasodásnak, mint a többi fog. A szuvasodásra előbb a fog felszínén megjelenő fehér foltok, majd szürkés területek, végül a foghiány figyelmeztet. Amikor a szuvasodás már olyan mértékű, hogy fájdalmat okoz, a fogat el kell távolítani.


Kezelés vagy eltávolítás?

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy kezeltessük-e a bölcsességfogat, vagy távolítsuk el.

Általában az akut bölcsességfog körüli gyulladást először gyulladáscsökkentőkkel esetleg szükség esetén antibiotikus terápiával konzervatív módon kezeljük. Az akut fázis lezajlása után, amikor már pillanatnyilag nem okoz panaszokat akkorjön a végleges ellátás a fog eltávolítása.

Legtöbbször semmi nem szól a foghúzás ellen. Mivel ezek a fogak nemigen vesznek részt a rágásban (ezt könnyű belátnia, ha megfigyeli, hogy az egymással szemben levő fogak az esetek többségében nem érnek össze), semmit nem veszít, ha nincsenek ott.

Ritkán mégis előfordulhat, hogy hasznosnak bizonyulnak, például ha egy kivehető pótlás rögzítéséhez van szükség egy szilárd saját fogra. Ilyenkor a kezelőorvos mérlegelheti az érveket és ellenérveket, és ellenkező döntést hozhat.


A bölcsességfog okozta fájdalom

A bölcsességfogat lehetne akár "fájdalomfognak" is hívni, olyan sok kellemetlenséget okozhat, bár kétségtelen, hogy az eredeti neve jobb fényt vet rá. 

Fájdalom jelentkezhet már az előtörés során, a sajgó érzés többé-kevésbé végigkísérheti a folyamatot ha torlódásra kényszeríti a többi fogat, az szintén nem kellemes érzés. 

A bölcsességfog továbbá a fent leírtak miatt sajoghat a szuvasodás vagy a különböző gyulladásos folyamatok miatt.


A bölcsességfog eltávolítása

Szeretném megnyugtatni Önt: a legtöbb bölcsességfog-eltávolítás helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen történik függetlenül attól, hogy szükség van e sebészi feltárásra. 

Mitől függ, melyik beavatkozásra kerül sor?

Ez a fogak elhelyezkedésétől, a bölcsességfog helyzetétől, a bölcsességfog körüli csontozattól és a gyökerek lefutásától függ. A fogszakorvos a vizsgálatok után és a szükséges felvételek birtokában elmondja a páciensnek, hogy az ő esetében milyen eljárás indokolt. 

Ha szájsebészeti műtétre kerül sor, nincs ok aggodalomra.

szajsebeszeti-muto.jpg#asset:35478


Fogászatunk csúcstechnológiával felszerelt szájsebészeti műtővel rendelkezik,és tapasztalt szájsebészek végzik a beavatkozást.


Az alsó bölcsességfog eltávolítása műtéti úton

Az alsó bölcsességfogaknál különösen fontos, hogy a kezelőorvos pontos képet kapjon a anatómiai helyzetről. A bölcsességfog csúcsa ugyanis sokszor nagyon közel helyezkedhet el az alsó állkapcsot és alsó ajkat érintő idegekhez. Mivel a fog fekvése, formája teljesen egyedi lehet, mindenképpen szükséges egy 3 dimenziós CBCT-felvétel, amely mind a három dimenzióban megmutatja, hogyan helyezkednek el egymáshoz képest ezek az anatómiai képletek. 

A másik fontos tényező, hogy az alsó állkapocs ezen részén a csont sokkal keményebb, ezért nagyon precíz munkára és színvonalas felszereltségű szájsebészeti műtőre van szükség. 

bolcsessegfog-eltavolitas.jpg#asset:39436


A műtét fájdalommentes, ám az érzéstelenítő hatásának elmúltával fájdalomérzet, arcduzzanat stb. jelentkezhet. Kezelőorvosa minden részletről, lehetséges jelenségről, óvintézkedésről, fájdalomcsillapítási módról tájékoztatni fogja a műtét után. A kezelés utáni teendőkről egy általános tájékoztatóit itt is olvashat.


A felső bölcsességfog eltávolítása műtéti úton

A felső bölcsességfogaknál sokkal ritkább a műtéti eltávolítás, mert a felső állcsont puhább, a fog többnyire egyben is kimozdítható (ezzel szemben az elő nem tört alsó bölcsességfogakat sokszor még a csontban fekve több darabra kell szedni, és úgy eltávolítani). A felső bölcsességfog eltávolítása során ritkán, de megnyílhat az arcüreg (ez az orr mellékürege). Ilyenkor tapasztalt sebészeink azonnal zárják az arcüreget és tanácsokkal látják el a pácienst.

Ezek a műtétek is fájdalommentes körülmények között zajlanak, ám természetesen ezúttal is fontos, hogy megkapjon minden szükséges információt a műtét utáni teendőkről.

Kiemelt cikkek