Megelőzés

Minimál invazív eljárások: a megelőzés szerepe

 minimál invazív eljárások: a megelőzés szerepe

Mit jelent az, hogy minimál invazív? 

Azt, hogy a lehető legkevésbé kell beavatkozni az emberi szervezetbe, hogy az minél kevésbé legyen megterhelve. Azt a törekvést is jelenti, hogy a lehető legkisebb sebet, legkevesebb szövetkimetszést, legkevesebb fájdalmat okozzuk pácienseinknek.

Mit teszünk azért, hogy egy kezelés minimál invazív legyen?

Például egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre.

A leghatékonyabb minimál invazív módszer ugyanis a megelőzés. Ez a lehető legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a nagyobb beavatkozásokat. Ha a páciens is megérti ennek jelentőségét, akkor mindenképpen el fog jönni a félévenkénti, évenkénti kontrollokra a fogászatra még akkor is, ha nincs semmilyen panasza.

A legtöbb fogászati probléma ugyanis sokáig nem jár sem fájdalommal, sem más, kifejezett tünettel. A szakértő szem azonban már a kezdeti stádiumban észleli a szuvasodást, a fogkőképződést, az ínygyulladást, és ott helyben, minimális eljárással orvosolja is. 

Ha a páciens elhanyagolja a szuvasodást, akkor a fogromlás áterjedhet a fogbélre, és fájdalmas gyulladást okozhat, amelyet esetleg már csak gyökérkezeléssel lehet meggyógyítani – de az is előfordulhat, hogy a fogat nem lehet megmenteni. Ezért érdemes a kezdődő szuvasodást rögtön ellátni.

A megelőzés hatékonyságát tehát semmilyen kezelés nem tudja felülmúlni!

Kiemelt cikkek