Fogászati kérdések

Minimál invazív eljárások: törekvés a fémmentes megoldásokra

 minimál invazív eljárások: törekvés a fémmentes megoldásokra

Mit jelent az, hogy minimál invazív? 

Fogászatunk a minimál invazív eljárások híve. Ez a kifejezés másoknak nem mond sokat, de a szakmán belül fontos alapelv. Azt jelenti, hogy a lehető legkevésbé avatkozzunk be az emberi szervezetbe, hogy az minél kevésbé legyen megterhelve. Azt a törekvést is jelenti, hogy a lehető legkisebb sebet, legkevesebb szövetkimetszést, legkevesebb fájdalmat okozzuk pácienseinknek.

Mit teszünk azért, hogy egy kezelés minimál invazív legyen?

A különböző kezelések során több választási lehetőség is felmerülhet a kezelőorvosok számára. Ilyenkor azt a megoldást választjuk, amelyik kevésbé avatkozik be az emberi szervezetbe, például az alkalmazása során kevesebb saját foganyagot kell eltávolítani. 

Vegyük például a fogpótlásokat. A kezelések során arra törekszünk, hogy a fémpótlások helyett a fémmentes megoldásokat alkalmazzuk.

Miért? 

Mert a fémpótlásokhoz jellemzően jobban meg kell bontani a fogat. A fém miatt ugyanis a borítókoronához legalább 1 mm-es vastagságot kell biztosítani. A fémmentes pótlások, héjak esetében ez jellemzően 0,6 mm, vagyis a saját fogból kevesebb anyagot kell elvenni. 

A minimál invazív szemlélet szerint az a jó, ha minél kevesebb saját foganyagot kell eltávolítani – a fémmentes megoldások pedig teljesítik ezt az elvárást.

Kiemelt cikkek