fogpótlás budapest

Fogpótlások

Ha elveszítjük egy vagy több természetes fogunkat, a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy mennyire fontos a fogazatunk épsége külsőnk, illetve egészségünk és mindennapi tevékenységeink szempontjából. Foghiány esetén ugyanis a rágás, a beszéd és a mosoly is nehezebben megy. Szerencsére a fogpótlások segítenek abban, hogy visszanyerjük a hiányzó funkciókat. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ehhez egy modern fogászatban?

Tudjon meg minden szükséges információt a fogpótlások típusairól, a különböző eljárásokról és a fogpótlások áráról!

Mit jelent a fogpótlás?

Fogpótlásnak nevezünk minden olyan eljárást, mely hiányzó fogat, vagy hiányzó fogdarabot pótol. A fogpótlás lehet:

 • Rögzített, tehát fix fogpótlás
 • Kivehető fogpótlás
Fogpótlás_Budapest

Miért fontos a hiányzó fogat pótolni?

Amikor egy fogból letörik egy rész, vagy a teljes fogat elveszítjük, fogpótlással mind funkcionálisan, mind pedig esztétikailag helyreállíthatjuk. A fogpótlás elsődleges célja az elvesztett fog helyettesítése, vagy a sérült, letört fog rehabilitációja.

A foghiány nem csak esztétikai, de funkcionális problémákat is okoz, nincs többé biztosítva a kiegyenlített rágási felület, ezáltal túlterheljük a meglévő fogakat rágás közben. A foghiány helyén az állcsont sem terhelődik, ami miatt a csontszövet elkezd gyengülni, elvékonyodni. A hiányzó fog szomszédságában a meglévő fogak elmozdulhatnak, vagy bedőlhetnek, így hosszú távon ezek sem tudják már ellátni eredeti funkciójukat. Ezért javasoljuk mindig a hiányzó fog mielőbbi pótlását.

Fogpótlás Uniklinik Fogászat

RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK TÍPUSAI

Betétek: inlay/onlay

Nagyobb kiterjedésű szuvasodás, vagy foganyagvesztés esetén már nem elegendő egy töméssel pótolni a hiányzó fogrészt. Ekkor javasoljuk pácienseinknek az inlayt vagy onlayt, más néven betétet. Ezek a fogpótlások is, akárcsak a fogászati koronák vagy hidak lenyomat alapján készülnek a fogtechnikai laborban.

Milyen anyagból készül a betét inlay/onlay?

 Az inlay vagy onlay fogpótlás készülhet műanyagból (gradia), porcelánból vagy aranyból is. A kezelőorvos segít eldönteni, hogy az adott esetben melyik a legideálisabb megoldás.

Fogászati korona: Mi a fogászati korona és mikor javasoljuk?

3d Render Of Teeth With Dental Crown Restoration

A fogászati korona egy olyan fix, rögzített fogpótlás, amely a fog koronai, azaz íny feletti részét pótolja. Fogászati korona csak meglévő csonkra készülhet, tehát szükséges, hogy meglegyen a fog gyökere. A saját fogra készülő korona a fog lecsiszolt csonkjára kerül, és cementtel rögzítjük. Fogászati korona készülhet implantátumra is, ebben az esetben az implantátum felépítményéhez rögzítjük a legmodernebb, csavarozható eljárással. 

Fogászati koronát javaslunk, amikor: 

 • A fog már olyan mértékben sérült, hogy a sérült foganyag eltávolítása után már nem lehet egy egyszerű töméssel, vagy esetleg betéttel pótolni a hiányzó fogrészt,
 • A fog több felületen is szuvas, vagy gyökérkezelt,
 • Diasztéma esetében, amikor a metszőfogak közötti nagyobb hézagokat szeretnénk esztétikailag javítani,
 • Tengelykorrekció vagy egyéb esztétikai anomáliáinak esetében.

Fogászati híd: Mi a fogászati híd és mikor javasoljuk?

A fogászati híd (vagy egyszerűen csak híd) a rögzített fogpótlások egyik típusa, amely több, általában két fog közötti foghiány pótlására alkalmas. Lehetővé teszi egy, két vagy akár több hiányzó fog pótlását, a szomszédos fogakra, azaz a pillérfogakra támaszkodva. A fogászati ​​híd rögzülhet saját fogakon és implantátumokon is. A híd rögzítéséhez a hidat tartó pillérfogak lecsiszolása elengedhetetlen.

Fogászati hidat javaslunk, amikor: 

 • A foghiány melletti fogak már nagymértékben sérültek és/vagy többszörösen kezeltek,
 • A foghiány pótlása implantátummal valamiért nem lehetséges
 • A páciens szereté szájsebészeti beavatkazás nélkül megoldani a fogpótlást
Fogpotlas Lehetosegek

Fogászati Koronák és Fogászati hídak típusai:

Mi a különbség a fogászati híd és a fogászati korona között?

A fogászati ​​híd tulajdonképpen egymáshoz kapcsolódó fogkoronák összessége, amely legalább három elemből áll, és legalább egy hiányzó fogat pótol.

Szóló fogászati korona nem tud hiányzó fogat pótolni, mert szóló korona rögzítéséhez mindenképp szükség van meglévő foggyökérre.

Esztetikus Fogpotlas

A fogászati korona elkészítésének lépései:

 1. Fog lecsiszolása, csonk előkészítése
  A fogorvos helyi érzéstelenítésben csiszolja le a fogat, így a beavatkozás teljesen fájdalommentes.
 2. Fogászati lenyomat készítése
  A fogorvos a fogról, valamint a két teljes fogsorról lenyomatot készít, a fogtechnikai laborban a fogpótlás ezen lenyomatok alapján készül.
  A fogpótlás árnyalatát a fogorvos a szomszédos fogak alapján választja ki egy fogszínkulcs segítségével.
 3. Fogpróba
  A fogtechnikai labor elküldi a fogpótlás vázát próbára. A fogorvos bepróbálja a fogpótlást, ellenőrzi a megfelelő illeszkedést a csonkon vagy implantátumos fogpótlás esetén a felépítményen, illetve a harapást.
 4. Fogászati korona végleges rögzítése
  A fogorvos az utolsó próbát és ellenőrzést követően rögzíti a fogászati koronát a lecsiszolt fogra, vagy implantátum felépítményre. A fogászati korona végleges rögzítése saját fogon biokompatibilis cementtel történik, implantátum felépítményen pedig a legmodernebb eljárással, csavaros rögzítéssel történik.

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Amennyiben nincs elegendő megtartható fog a rögzített fogpótláshoz, vagy elegendő csontanyag fogászati implantátumok behelyezéséhez, fogorvosa kivehető fogpótlást javasol a hiányzó fogak pótlására.

A mai technológiáknak köszönhetően a teljes vagy részleges kivehető protézisek is kényelmes és esztétikus megoldást nyújtanak pácienseinknek.

Kivehető fogpótlások típusai

Rögzített Fogpótlások

Rögzített Fogpótlások

Rögzített vagy más néven fix fogpótlásnak nevezünk minden olyan fogpótlást, melyet a fogorvos rögzít a meglévő, előkészített fogra vagy implantátumra a páciens számára nem eltávolítható módon.

Inlay/Onlay Porcelán
130 000 HUF
Inlay/Onlay Gradia
90 000 HUF
Porcelán leplezésű kobalt-króm korona vagy hídtag (2 év garanciával)

A porcelán leplezésű kobalt-króm korona, vagy más néven hagyományos, vagy fémkerámia korona, egy rögzített fogpótlás. A nikkelmentes fém vázra kerámia leplezés kerül, így a fogpótlás teljes mértékben fogszínű és esztétikus.

90 000 Ft
PROCERA korona és híd cirkónium vázra (5 év garanciával)

A Procera egy technológiát jelent, mellyel elsősorban cirkonból készülhetnek saját fogakra koronák és hidak. A cirkónium vázra kerámia leplezés kerül, így a fogpótlás esztétikailag is tökéletesen illeszkedik a meglévő fogakhoz.

175 000 Ft
Cirkónium korona CAD-CAM (2 év garanciával)

A cirkónium korona egy cirkónium vázra készülő, kerámaileplezéssel ellátott fogpótlás. A cirkónium váz színében és fényáteresztő képességében megegyező a természetes fogakéval, így a cirkónim korona egy teljesen élethű és esztétikus fogpótlás.

110 000 Ft
Emax fémmentes korona front fogra

Amikor a fogpótlás a front régióban történik, a legmagasabb esztétikai elvárásoknak kell megfelelni. Ilyenkor javasoljuk az E.max préskerámia koronákat. Az E.max préskerámia egy teljesen fémmentes fogpótlás, mely biokompatibilitása miatt nem allergizál.

130 000 Ft
Ideiglenes korona

Az ideiglenes korona a fogpótlás készítése során a lecsiszolt fogakat védi a különböző mechanikai és kémiai behatásoktól. Fenntartja a páciens harapási magassságát és esztétikai igényeket is kielégít.

22 500 - 57 500 Ft
Kivehető Fogpótlások

Kivehető Fogpótlások

Ideiglenes vagy akár végleges megoldásként is alkalmazzuk a kivehető protéziseket, fogpótlásokat. Elkészítésük ugyanúgy egyénre szabottan történik, lenyomatok alapján, hogy minél kényelmesebb és esztétikusabb megoldást nyújthassanak viselőinek.

Ideiglenes kivehető fogpótlás

Részleges, vagy teljes ideiglenes kivehető fogpótlást arra az időszakra javaslunk pácienseinknek, amíg a végleges fogpótlás el nem készül, és átadásra nem kerül. Így a felmerülő kényelmetlenségek, a kedvezőtlen esztétikai és funkcionális probléma orvosolható a páciensnek nem kell fog nélkül maradnia.

110 000 Ft -tól
Kivehető fémlemezes fogsor, a kényelmes megoldás
400 000 Ft

Fogpótlás budapesti rendelőnkben

Fogpótlás Budapest szívében az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ szakemberei által! Dr. Balogh Brigitta, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, és Dr. Holló Ádám, fog- és szájbetegségek szakorvosa, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, Dr. Nagy Ádám, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa és Dr. Sápi Béla, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa várják Önt rendelőnkben. Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot.

Dr. Balogh Brigitta
Dr. Nagy Ádám
Dr. Sápi Béla
Dr. Holló Ádám