Érdekességek

Mire jók III. Richárd fogai?

 mire jók iii. richárd fogai?

Maga az angol uralkodó ma már nem használhatja őket semmire, mert még 1485-ben elhunyt. Ám a modern kor tudósai a fogmaradványok vizsgálatával egy-két érdekes, új ténnyel gazdagíthatták a királyról való ismereteinket.

III. Richárd angol uralkodó sírhelye sokáig ismeretlen volt, ám 2012-ben egy leicesteri parkoló alatt rábukkantak. A cseppet sem előkelő nyughely nem jelentett nyugodalmas pihenőhelyet a középkori király számára, mert a kutatók, amint megtalálták maradványait, azonnal vizsgálgatni kezdték.

A néhai előkelőség mindössze két fogának és két csontjának vizsgálata olyan érdekes következtetésekhez vezetett, hogy az eleinte húsban és halban bőséges táplálkozás után a király átváltott egy főként gabonaalapú étrendre, valamint arra, hogy III. Richard bizony nem vetette meg a bort.

Igazán lenyűgöző, hogy mi mindent ki lehet deríteni a tudomány segítségével! Igaz, mosolyunk ránézésre is rengeteget elárul életmódunkról… A szép ragyogó fogsor például elárulja, hogy lelkiismeretesek vagyunk a fogápolásban.

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek