Fogászati kérdések

Mire kell ügyelnie ideiglenes tömés esetén?

 mire kell ügyelnie ideiglenes tömés esetén?

Bizonyos kezeléseknél ideiglenes tömést alkalmaz a kezelőorvos. Ez azt jelenti, hogy amíg el nem készül a végleges tömés, átmeneti megoldásként egy úgynevezett ideiglenes tömés kerül a kezelt területre. 

Mikor használ a fogorvos ideiglenes tömést?

Ideiglenes tömésre kerülhet sor egy szuvasodás elleni kezelésnél, például azért, mert a hagyományos tömés helyett inlay-t vagy onlay-t alkalmaz fogorvosa. Ezek valójában betétek, és fogpótlásnak minősülnek, amelyet a minta alapján a fogtechnikus készít el. Ilyenkor jellemzően egy hét múlva kerül sor a végleges tömés, vagyis betét behelyezésére és rögzítésére. Egy másik tipikus terület a gyökérkezelés. Az egyes ülések között ideiglenes gyökértömést kap a páciens.

Az ideiglenes töméssel kapcsolatban rendszeresen felmerülnek kérdések, ezért csokorba szedtük a leggyakrabban feltett kérdéseket, jó tanácsokat.

1, Túl a zsibbadáson

Először is, amíg az érzéstelenítő hat, vagyis érezhető a zsibbadás, ne egyen semmit! Innia azonban szabad. Erősen egyéni, kinek mennyi idő alatt múlik el az érzéstelenítő hatása, ám minden bizonnyal 1-2 óráig még érezni fogja a bizsergést. Ilyenkor arra ügyeljen, hogy ne piszkálja, szurkálja, nyomogassa a tömést sem a nyelvével, sem más tárggyal, például fogpiszkálóval, villával stb.

2, Vezetni szabad

Nem tartozik szorosan az ideiglenes tömésekhez, ám az érzéstelenítés kapcsán sok páciensünk megkérdezi azt is, hogy a kezelés után közvetlenül vezethetnek-e. A válasz az, hogy természetesen igen! Kivéve, ha a kezelőorvosa másképp nem rendelkezik. 

3, Csínján a rágnivalókkal!

Ügyeljen arra, hogy amíg az ideiglenes tömést ki nem cserélik véglegesre, lehetőleg ne rágjon teljes erőből, és kerülje a fogakat igénybe vevő ételeket.

kukorica4.jpg#asset:33775

Ilyenek lehetnek a kemény részeket tartalmazó élelmiszerek, mint például a mogyorós csoki vagy pattogatott kukorica. Kerülje az erőteljes rágást igénylő ételeket is, például az angolosra sütött hússzeletet. Nem szerencsés, ha túl hideg vagy túl meleg ételeket-italokat fogyaszt, mert érzékenységet válthatnak ki. Szintúgy nem tanácsos a „kicuppantásra” alkalmas rágókat, karamellás édességeket az ideiglenes tömésnél tesztelni… 

A főtt vagy grillezett kukoricánál az a probléma merülhet fel, hogy nagyon sok ételdarabka kerül a fogak közé. Amikor fogpiszkálóval (ezt nem helyeseljük) vagy fogselyemmel (ezt viszont igen) megpróbálja eltávolítani a darabkákat, előfordulhat, hogy egy erőteljes vagy erőszakos mozdulattal az ideiglenes tömést is eltávolítja.

Az ideiglenes tömések ugyan esztétikusak és jó minőségűek, de nem arra készültek, hogy teljes mértékben helytálljanak a rágás során. Ezért legyen türelemmel a fentebb felsorolt élelmiszerekkel, amíg a végleges tömés a helyére nem kerül!

Mi a helyzet a fogápolással?

Az ideiglenes tömés alapesetben nem befolyásolja a fogápolási szokásokat. A fogköztisztító eszközökkel bánjon óvatosan, de valójában igen ritkán szokott problémát jelenteni a fogkefés fogmosás és a fogköztisztítás. Előfordulhat azonban, hogy kezelőorvosa másképp látja a helyzetet. Ekkor nyilván az ő tanácsai, javallatai kerülnek előtérbe!

Összefoglalva 

Az ideiglenes tömés ügyesen eltakarja a foghiányt, és még funkcionálisan is jó megoldásnak mondható. Ugyanakkor óvatosnak kell lennie, mert a jó megoldás még nem az ideális megoldás! Kímélje a kezelt fogat egészen addig, amíg el nem készül a végleges tömés. Ugyanezek a tanácsok érvényesek az ideiglenes korona vagy híd esetén is.

Kiemelt cikkek