Tények és tévhitek

Mit ehetünk-ihatunk az esti fogmosás után?

 mit ehetünk ihatunk az esti fogmosás után?

„Az esti fogmosás után egy teát még nyugodtan megihatok, az nem árt.”

A fenti megállapítást többféle élelmiszerrel kapcsolatban hallottuk: almával, egy darab keksszel, egy kis müzlivel és így tovább. 

De mi az igazság? 

Tényleg nem árt a fogaknak, ha úgy fekszünk le aludni, hogy bekaptunk ezt-azt a fogmosás után?

A válasz az, hogy ez igen káros szokás! Fogmosás után legfeljebb tiszta vizet igyunk, minden más élelmiszer káros lehet. Főleg azok, amelyek szénhidrátot vagy cukrot tartalmaznak. A szénhidrátokkal (és a szénhidrátok közé tartozó cukorral) táplálkozó baktériumok ugyanis savat termelnek, amely megbontja a fog anyagát – ezt a folyamatot nevezzük szuvasodásnak.

Alvás közben ugyanis semmi sem történik, ami eltávolítaná a fogakról a rátapadt maradékokat, az oly káros lepedékképződés pedig már 20 perccel evés-ivás után elindul a fogakon. A nyálunk sem termelődik olyan intenzíven, mint éber állapotban – a nyál ugyanis nagy segítséget nyújt a lepedék lemosásában -, és 6-8 óra is eltelik, mire a reggeli fogmosással végre távoznak a nem kívánt ételmaradékok.

Itt kell megjegyeznünk, hogy különösen ártalmas, ha a kisgyermekeknek éjszakára cukros-citromos teát adunk cumisüvegben. A felügyelet nélküli ivás akár fulladással is járhat, emellett a savas-cukros folyadéknak az egész éjszaka a rendelkezésére áll, hogy fogkárosító hatását kifejtse. Ha a teában sem cukor, sem citromlé nincs, akkor a fogak ugyan nem károsodnak, ám a teának a fogelszínező tulajdonsága (no meg a fent már említett fulladásveszély) miatt ekkor sem javasoljuk az éjszakai használatot.

Kiemelt cikkek