Fogászati kérdések

Mitől lesznek feketék a gyerekek fogai?

 gál beatrix

Szakértőnk, Gál Beatrix dentálhigiénikus rámutat, melyik az a két tényező, amely a leggyakrabban felelős a fekete fogacskák kialakulásáért.

A rossz étkezési szokások és nem megfelelő szájápolás miatt elfeketedhetnek-szuvasodhatnak a kicsik fogai.

 

A főbűnös

Igen káros szokás például a cukros-citromos tea egész napos szopogatása a cumisüvegből. A cukor jó kis táptalajt készít elő a szuvasodást okozó baktériumoknak, a citrom pedig folyamatosan gyengíti a fogzománcot. A tea, bár nagyon egészséges ital, sajnos elszínezheti a fogakat. Vagyis minden összetevője hozzátesz valamit az elfeketedett-szuvas fogacskák kialakulásához!

Annak a kisgyereknek, aki egész nap cukros-citromos teát iszogat, hamarosan csúnya, sötét színű és lyukas fogacskái lehetnek. Ilyenkor a fogorvosi kezelés és a helyes fogápolás segít a gondon, no meg a káros szokás abbahagyása.

 

A feketeség másik oka

A fogakon látható fekete elszíneződés, amelynek jellegzetessége, hogy időnként eltűnik, majd újra megjelenik, azonban mástól is keletkezhet. Legtöbbször bakteriális eredetű, és igazán hatékonyan csak a dentálhigiénikusok tudják eltávolítani egy speciális depurátorral. A lelkiismeretes fogápolás itt is sokat segít a megelőzésben!

Kiemelt cikkek