A kezelésekről

Műfogsor fajtái, előnyei, hátrányai

Műfogsor képek - teljes fogpótlás implantációs technikával.

A műfogsorok nagyon népszerűek voltak az elmúlt évtizedekben számos előnyük miatt. Ebben a cikkben bemutatjuk a műfogsorok fajtáit, előnyeit és hátrányait. Valamint azokat az új eljárásokat is, amelyeket a kivehető műfogsorok helyett szoktak ajánlani. Ilyen a fix fogpótlás mindössze 4 vagy 6 fog beültetésével. Ez az az All-on-4 vagy All-on-6 technika titka, ami egyszerű, gyors és kényelmes megoldást biztosít akár teljes foghiány esetén is.

Mi is az a műfogsor?

A műfogsor, más néven protézis, a hiányzó fogak pótlására szolgál, és olyan műfogakból készül, amelyek csak egy tartószerkezethez vannak rögzítve, így kivehetők. A hiányzó fogak pótlásának legköltséghatékonyabb módját jelentik, mivel olcsóbbak, mint a fogászati implantátumok vagy a hidak.

Műfogsor fajták

Többféle fogpótlás létezik, amelyek használata attól függ, hogy vannak-e még megmaradt természetes fogak, amelyek alátámasztják a fogpótlást:

 • Teljes műfogsor: Teljes foghiány esetén teljes kivehető műfogsort kaphatnak azok a páciensek, akik elvesztették az összes fogukat a felső vagy az alsó, illetve mindkettő fogíven. Ezt a típust az állkapocsra helyezik, és közvetlenül az ínyre simulnak.
 • Részleges kivehető műfogsor: Ezeket a fogpótlásokat olyan betegek használják, akik néhány, de nem az összes fogukat vesztették el. A részleges fogsorok általában a természetes fogakhoz, az ínyhez rögzülnek a fémből vagy műanyagból készült elemeken keresztül.

A fogpótlásokat attól függően is osztályozzák, hogy milyen anyagból készülnek. A műfogsorok  anyaga az akrilát- műanyag, kompozit műfogakkal

A műfogsor-rögzítés típusai

Vákumos fogpótlás esetén a vákuumhatás tartja a helyén a műanyag fogsort, ám ha ez nem elégséges, mesterséges rögzítésre is szükség lehet, mint amilyen a műfogsorragasztó. A hagyományos módon rögzített műfogsorok közé tartozik még a kapcsos fogsor, a patentos fogsor, illetve a teleszkópos műfogsor, illetve a rejtett elhorgonyzású fogsorok vagy kombinált pótlások. Ilyenkor fix és kivehető része is van a fogpótlásnak.

Implantátummal rögzített fogsorok olyan fogpótlások, amelyekhez az állcsontba rögzített titán anyagú felépítményeket használnak. Az implantátummal rögzített fogsorok jóval stabilabbak, mint a hagyományos típusok, de még mindig viszonylag olcsóbbak az implantátumos fogpótlásokhoz képest.

Műfogsor árak

A különböző műfogsorok ára függ

 • a protézis alapanyagától,
 • típusától,
 • a foghiány mértékétől, illetve
 • az elkészítés technológiájától.

A pontos ár mindig személyre szabott, így meghatározásához személyes szakorvosi konzultáció szükséges.

Fix fogpótlás All-on-4 vagy All-on-6 technikával

Teljes foghiány esetén ma már nem kell megalkudni a kivehető fogsorok okozta kellemetlenségekkel, hiszen még az igazán precízen elkészített műfogsorok sem nyújtják azt a kényelmet, amelyet az implantátumokkal rögzített fogpótlás biztosíthat.

Az All-on4 vagy All-on-6 fogászati megoldás során 4 vagy 6 db fogimplantátumot ültetnek be speciális szögben az állcsontba, amelyek akár azonnali terheléssel tartják meg a teljes rögzített hídprotézist. A forradalmian új technológiának köszönhetően a páciensnek nincs szüksége csontpótló műtétre, így éve óta fennálló foghiány esetén is alkalmazható az eljárás.

Kivehető fogpótlás vs implantációval rögzített fogpótlás

A All-on-4 fogpótlás esetén

 • nincs szájpadlási rész, ami kényelmetlenné tenné a viselését, mint a kivehető műfogsor esetében;
 • nincs szükség protézisragasztóra;
 • a fogpótlás fixen rögzített, így a továbbiakban nem kell aggódni az elmozdult fogsor miatt;
 • a rágás és az ízérzékelés olyan, mint a természetes fogaknál.

A fogprotézis elkészítésének menete implantációs eljárással

 1. Az All-on-4 vagy All-on-6 fogpótlás előtt szakorvosi konzultációra kerül sor, amelynek során 3D CT felvétel készül, hogy a kezelőorvos fel tudja mérni a beteg csontállományát.
 2. A szükséges implantátumokat egyszeri alkalommal ültetik be helyi érzéstelenítéssel, amely után lenyomatot vesznek, hogy elkészülhessen az ideiglenes fogsor.
 3. A műtét után 5-8 munkanappal kerül a helyére a csavarozható, rögzített fix fogpótlás, amelynek igazítására, ellenőrzésére egy hónappal később kerül sor, hogy a páciens a gyógyulási idő alatt is tökéletes kényelmet élvezhessen.
 4. A végleges fogpótlást az implantátumok csontosodása után helyezik be, általában 4 hónappal a műtét után.

Fontos megjegyezni, hogy az All-on-4 és az All-on-6 fogpótlás egy hosszú távú, sőt akár élethosszig tartó megoldást jelenthet, de ehhez rendszeres fogászati kontroll, és megfelelő szájhigiénia szükséges, amelybe beletartozik például az évenkénti vagy olykor gyakoribb fogkő-eltávolítás is.

Fogászati árak implantátummal rögzített műfogsor esetén

A All-on-4 vagy All-on-6 eljárással készített fogpótlás árak magukba foglalják

 • a fogimplantátumok,
 • az implantátum felépítmények,
 • az ideiglenes fogsor,
 • a végleges, fix fogpótlás, valamint
 • a képalkotó felvételek árát is.

Keresse fel rendelőnket, és kérjen szakorvosi konzultációt, illetve olvassa el cikkünket az All-on-4 és All-on-6 eljárásról bővebb információkért!

Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ tapasztalt szakembereihez, akik a legmagasabb színvonalú fogászati szolgáltatást biztosítják Ön számára!

Kiemelt cikkek