Megelőzés

Néhány tipp a higiénikus fogkefehasználathoz

Néhány tipp a higiénikus fogkefehasználathoz

Fogkefénken 2-3 hónap alatt annyi baktérium halmozódhat fel, hogy fogmosáskor a szájba bevitt kórokozók több kárt okoznak már, mint amennyi hasznot a fogmosás jelent. A minél higiénikusabb fogkefehasználathoz íme néhány tipp.


Cserélje sűrűn

Még átlagos, normális körülmények között is érdemes 3 havonta lecserélni fogkeféjét, kivéve, ha minden használat után speciális fogkefe-sterilizátorral fertőtleníti a fogkefe fejét. Átlagosan ennyi idő alatt annyi kórokozó nyüzsög már a sörtéken, hogy a fogmosással már inkább kárt okozunk, mint hasznot. 


Ügyeljen a fejekre

Természetesen a fogkefék fejéről van szó! A család fogkeféit úgy tárolja, hogy a sörték ne érjenek össze – így megakadályozhatja a kórokozók „átáramlását” egymás fogkeféire. 

fogkefék01.jpg#asset:36077

Ma már rengeteg olyan fogkefetartó van a piacon, amelyekben egymástól biztonságos távolságban helyezhetők el a fogkefék.


Ne használjon védőkupakot

Használat után gondoskodjon arról, hogy a fogkefe sörtéi megszáradhassanak – ha speciális védőkupakot pattint rá, az gátolhatja a szellőzést, és a kórokozók tovább szaporodnak a nedves közegben.


Vesse be a szájvizet

Ha antibakteriális szájvizet használ, időnként mártsa meg benne a fogkefe sörtéit. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az antibakteriális szájvizet lehetőleg ne mindennap használja! Hatására ugyanis elpusztulnak a szájüreg káros baktériumai - de a jótékony hatásúak is! Márpedig ez utóbbiakra nagy szükségünk van.)


Csak semmi cserebere!

Ne használja családtagjai, barátai fogkeféjét! 

fogmosás02.jpg#asset:36076


Mint már említettük, a fogkefék sörtéin megtapadnak a szájban élő kórokozók, és a kölcsönfogkefével könnyen a saját szervezetébe juttathatja a fogszuvasodásért vagy ínygyulladásért felelős baktériumokat.


Fertőző betegség után

Egy bakteriális vagy vírusfertőzés után érdemes új fogkefét használni. A betegség alatt a fogkefe sörtéin megtapadt kórokozók ugyanis a fogmosás során ismét a szájüregbe juthatnak, és visszafertőzhetik.


Ha elejti, ejtse

Ha fogkeféje leesik a padlóra, különösen nyilvános helyen, például a munkahelyi mosdóban, cserélje le! A padlón olyan kórokozók is lehetnek, amelyek jóval súlyosabb gondokat okozhatnak egy fogszuvasodásnál vagy ínygyulladásnál. Nem éri meg kockáztatni!

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek