Érdekességek

POPCORN: egészséges vagy káros a szájüregre nézve?

 popcorn: egészséges vagy káros?

Néhány népszerű élelmiszerfélét veszünk górcső alá: vajon egészséges vagy sem a szájüregre nézve. Itt van mindjárt sokunk kedvence, a pattogatott kukorica. 

Népszerűnek népszerű, de árt-e fogainknak?

A mozik és baráti összejövetelek sztárja sajnos nem igazán kedvez fogaink egészségének. 

Először is, a pattogatott kukorica darabjai, különösek a héjrészek, előszeretettel ragadnak be két fog közé. Ez persze még nem tragédia, ám aki elhanyagolja a fogköztisztítást, az hamarosan szembesülhet a rossz lehelettel, a fájdalommal (ha a két fog közé szorult darabka pont úgy helyezkedik el), és a végső elhanyagolás miatt a fogszuvasodással is.

A pattogatott kukorica azonban ennél nagyobb veszélyt is rejt fogainkra nézve. Fogaink külső rétege, a zománc, testünk egyik legkeményebb anyaga. Ez azonban nem jelenti azt, hogy törhetetlen. Mi több, a fogzománc valójában igen merev anyag, vagyis nem rugalmas. Egy jelentősebb erőhatásra sokkal könnyebben behasad és eltörik, mint gondolná. Ezért nem meglepő, hogy a pattogatott kukoricában sűrűn előforduló kemény magokra ráharapva a fogról letörhet egy darab. 

Legyen óvatos, amikor pattogatott kukoricát eszik, fogyasztás után ne feledkezzen meg a fogköztisztításról, és mellőzze ezt az élelmiszert, ha ideiglenes fogpótlást kap, vagy fogszabályozó készüléket visel!

Kiemelt cikkek