Fogászati kérdések

Rágózni egészséges?

 ragozni egeszseges

A cukrot tartalmazó rágógumikat nem ajánljuk pácienseinknek. A cukormentes rágók használata azonban egészséges, de legalábbis nem mondható károsnak. A rágózás ugyanis megdolgoztatja a fogakat, miáltal edzésben marad az állkapocs csontállománya, a keletkező nyál pedig hozzájárul a lepedék és ételmaradványok eltávolításához.

Ügyeljen azonban a következőkre. 

Ne terhelje túl az állkapocsízületet!

A sokáig tartó, nagyon erőteljes rágás ugyanis megviselheti az állkapocsízületeket. 

Az ideiglenes töméseknek, pótlásoknak nem tesz jót

A rágózást kerülje olyankor, amikor ideiglenes tömés, korona, híd kerül a fogakra. Ezek funkciója az, hogy ideiglenesen eltakarják a hiányt, és némi védelmet nyújtsanak a sérült fog(ak) számára, amíg helyére nem kerül a végleges pótlás. Gyökérkezelésnél is van olyan időszak, amikor csak ideiglenes gyökértömés védi a fogat, így hát a fentiek erre az esetre is vonatkoznak. Ilyenkor érdemes elkerülni a rágást az érintett oldalon, mert a némi védelem szó szerint értendő. A keményebb élelmiszerek (mint a rágó még az összerágás előtt) vagy az erőteljes kicuppantó” hatású ételek (mint a rágó, a tejkaramella stb.) kárt okozhatnak az ideiglenes pótlásokban.

Nem helyettesíti a fogmosást

Előfordul, hogy napközben megkívánunk egy kis nassolnivalót, pár falatnyi finom édességet, és nem tudunk ellenállni a csábításnak. 

édesség_03.jpg#asset:57361

Ilyenkor az lenne az ideális, ha lenne kéznél fogkefe, fogkrém, fogköztisztító eszköz, és a nassolás után körülbelül 30 perccel fogat mosnánk. Ha ez nem lehetséges, akkor vessük be a rágógumit. 

Ám tartsuk észben, hogy a rágózás nem helyettesíti a fogmosást! A fogakra tapadt, a fogközökbe beragadt ételmaradékok, a lepedék csak részben távolítható el a rágózással. A fogkefe sörtéinek mechanikus hatását és a fogköztisztító eszközök (fogselyem, fogköztisztító kefe) hatékonyságával nem ér fel egyik rágógumi sem. 

Bár a legtöbb rágó kellemes leheletet biztosít, ezt ne tévesszük össze a tökéletes tisztaságot adó fogápolás utáni üde lehelettel!

Kiemelt cikkek