Érdekességek

Rendellenesnek számít-e, ha fogakkal születik a baba?

 rendellenesnek számít e, ha fogakkal születik a baba?

A tejfogak megjelenése jellemzően a 6. hónapban kezdődik, rendszerint a 2. életév végéig tart, és a fogacskák kibújásának sorrendje is viszonylag általánosnak mondható. Először a középső metszőfogak jelennek meg. Az alsó metszők előbb kandikálnak ki, mint a felsők, amelyek inkább a 8. hónaptól törnek elő. 

Baba-tejfogakkal.jpg#asset:33045

Őket követik az oldalsó metszőfogak, az első tejőrlők, a szemfogak, végül legkésőbb, 2 éves kor körül a második nagyőrlők.

Fontos: ami nem átlagos, az is teljesen normális lehet!

Ám ez nem jelenti azt, hogy minden kisbabánál hasonló módon megy végbe a tejfogak megjelenése. Sőt! Igen nagy eltérés is normálisnak mondható: akár 5 hónapos különbség is gyakran fordul elő, a sorrend is más-más lehet, akár egy családon belül, a testvéreknél is. 

Nem számít rendellenesnek még az sem, ha a tejfogak előtörése már a magzati életben elkezdődik!

Kihez fordulhat, ha aggódik a kicsi fogai miatt?

Nincs miért aggódnia, ha gyermekénél nem a nagykönyvben megírt módon és időben jelennek meg a tejfogak! Ha mégis nyugtalankodna babája fogai miatt (akár azért, mert nagyon hamar jelentek meg, akár azért, mert későn, netán más jelenség aggasztja), olvassa el a gyerekek fogairól írott cikkünket, vagy forduljon a gyerekorvoshoz, illetve a védőnőhöz, akik nem fogják válasz nélkül hagyni kérdéseit.

Kiemelt cikkek