Fogászati kérdések

Saverózió: a fogak lassú pusztulása

 saverózió: a fogak lassú pusztulása

Mi is pontosan a saverózió?

A fogerózió olyan foganyagveszteség, amely nem a szuvasodás miatt keletkezett, hanem kémiai (savak közreműködésével lezajlott) folyamatok idézték elő.

Az eróziót fogkopásként is emlegeti a köznyelv, mivel a foganyag vesztesége egyszerű kopásnak tűnik.

A foganyagveszteség lehet olyan mértékű, amit már kezelni kell, így mindenképpen keresse fel a fogászatot, ha ilyen jelenséget tapasztal. Előfordulhat, hogy életmódbeli, táplálkozásbeli tanácsokkal megússza a kezelést, ám az is lehet, hogy a fogat el kell látni.

 

Mitől alakul ki a fog anyagának elvesztésével járó saverózió?

Ennek több oka is lehet. A fogkopás kezelése éppen ezért azzal kezdődik, hogy felderítik a kiváltó okot.

1, Leggyakrabban rossz táplálkozási szokásokra lehet visszavezetni.

kóla_02.jpg#asset:34951

 

Sok szénsavas üdítő (pl. kóla), savas italok (limonádé, tea), fehérbor iszogatása, citromszopogatás, sőt, a komoly mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás is kiváltó ok lehet. A lényeg, hogy fogait gyakran és/vagy hosszú ideig teszi ki a savas folyamatok ártó hatásának.

 

2, A regurgutáció révén létrejött saverózió főképp fiatal hölgyeket érint: a bulimia, anorexia, reflux kórképek kísérője.

A bulimia és az anorexia idegi eredetű, pszichiátriai betegség, a reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara. A regurgutációs eredetű saverózió érintheti a várandós hölgyeket is.

terhesseg6.jpg#asset:35221

Főleg azokra gondolunk, akik a megváltozott hormonhatások miatt gyakran hánynak.

 

3, Ritkább, de előfordul a „foglalkozási ártalomként” jellemzett saverózió.

Ez jellemzően a savakkal dolgozók körében fordul elő (gondoljunk a borkóstolókra, de akár a laboratóriumi dolgozókra), illetve az úszóknál, akik gyakran nyelnek magas klórtartalmú vizet. Ebben az esetben a fogkopás vagy az elvékonyodott fogzománc kezelése során figyelembe kell venni, hogy a páciens újra és újra találkozni fog a kiváltó tényezőkkel.

 

Mi történik a saverózió során?

A fogak károsodását az okozza, hogy a savak pusztító munkájának következményeként a zománc teljesen elvékonyodik, extrém esetben el is tűnhet.

Ha a saveróziót a rossz táplálkozási szokások okozzák, akkor főleg a fogak külső és rágófelületein jelentkezik a károsodás, a regurgutális okok (gyakori hányás, reflux stb.) pedig a fogak belső oldala sérül.

 

Honnan gyanítható, hogy a fogai ki vannak téve a saverózió veszélyének?

A fogak felszínén a megszokott redőzöttség eltűnik, a fogszélek lekerekednek, átlátszóvá válnak. A fogzománc eltűnésével a dentin szabaddá válik, ez fogérzékenységet vált ki, és a fog színének megváltozását is magával vonja. (Ilyenkor tudatosul az emberekben, hogy az elvékonyodott fogzománc kezelése most már halaszthatatlanná vált.)

Amennyiben hasonló tüneteket észlel magán, és a szénsavas üdítők rabja, esetleg imádja a savanyú almát, vagy más savas élelmiszert fogyaszt napi szinten, akkor felmerül a saverózió veszélye.

alma-valoban-helyettesitheti-fogmosast.jpg#asset:33493

 

Ha étrendje nem igazán tartalmaz savas élelmiszereket, ám gyakran hány vagy reflux kínozza, akkor szintén komoly esély van arra, hogy fogait a saverózió fenyegeti.

Bármi legyen az oka, keresse fel a fogászatot, ahol szakszerű kezelést és tanácsokat kaphat fogai egészségének visszaállítására!

 

Hogyan lehet kezelni a saverózió által károsított fogakat?

A saverózió miatt létrejött fogkopás vagy elvékonyodott fogzománc kezelése két részre osztható.

1, A kiváltó ok kezelése

Az egyik részében a kiváltó okot kell felderíteni, és lehetőleg megszüntetni. Ha a rossz táplálkozási szokások vezettek a fogkopáshoz, akkor a páciensnek változtatnia kell étrendjén, és ügyelnie kell arra, hogy a fogai minél ritkábban és minél kevesebb ideig érintkezzenek savas ételekkel-italokkal. Például le kell szoknia a citrom szopogatásáról, az ecetes uborka folyamatos rágcsálásáról.

Ha bulímia/anorexia áll a háttérben, akkor a páciensnek pszichiátriai kezelésnek is alá kell magát vetnie.

 

2, A károsodás helyreállítása

A fogkopás kezelésének másik része a kialakult károsodás helyreállítása.

saverozio-miatt-karosodott-frontfogak-megujulasa-emax-hejakkal.jpg#asset:34949

 

A fogzománc hiányát kompozit vagy üvegionomer töméssel lehet pótolni, így csökkenthető a fogérzékenység is. Ha a fog károsodása nagyobb mértékű, akkor különböző fogpótlások jöhetnek szóba. Frontfogaknál héjak, súlyosabb károsodás esetén korona lehet a megoldás, az őrlőfogaknál betéteket vagy koronákat lehet alkalmazni.

Kiemelt cikkek