40 felett

Tanácsok 40 felettieknek: változtasson étkezési szokásain!

 tanácsok 40 felettieknek: változtasson étkezési szokásain!

Az idő vasfoga nem kíméli a fogait: még a jól karbantartott fogsoron is érezhető lesz az idő múlása. Ám szeretnénk megnyugtatni: egyáltalán nem törvényszerű, hogy a fogai kihulljanak nyugdíjas korára – sőt! 

Egy egészséges szervezetű, egészséges életmódot élő embernek igen jó esélye van arra, hogy minden fogát megtartsa akár élete végéig.

Ám ezért tenni kell. 

Első lépésként vizsgálja felül étkezési szokásait, és igyekezzen a következő tendenciák szerint megtervezni étkezéseit.

  • Egyen minél kevesebb cukrot: alternatívaként sok egészséges cukorpótló áll rendelkezésére az eritrittől a sztíviáig.
  • Fogyasszon erőteljesen rágható ételeket, hogy edzésben tartsa az állkapocs csontállományát és izmait.
  • Kerülje a túl kemény részeket tartalmazó ételeket, mint amilyen a pattogatott kukorica – túl nagy a veszélye, hogy kárt okoz fogaiban.
  • Vitamindús ételeket fogyasszon: ezek nemcsak a szájüregnek, hanem egész szervezetének jót tesznek.
  • Az étkezések között tartson hosszabb szüneteket, ne nassoljon órákig. A száj pH-értéke nassoláskor folyamatosan a savas tartományban lesz, ami kikezdheti a fogzománcot, és akár saverózióhoz is vezethet.
  • Ügyeljen a folyadékpótlásra! Ez sok szempontból jótékony hatású. A szájüreg egészsége szempontjából azért, mert ha kevés a nyála, az kedvez a káros baktériumok túlsúlyba kerülésének a száj flórájában. A folyadék ráadásul lemossa a fogakon keletkező lepedék egy részét.

Ami még nagyon hasznos, az a fogászat rendszeres felkeresése minden fél évben, évben még olyankor is, amikor nincs kifejezett panasza. A kezdődő káros folyamatokra ugyanis a fogorvosa azonnal felfigyel, és megteszi a szükséges ellenlépéseket.

Vigyázzon hát a fogai egészségére, mert akkor jó eséllyel nem hagyják cserben Önt!

Kiemelt cikkek