Fogászati kérdések

Tényleg fogorvoshoz kell fordulnia, ha fogmosáskor vagy harapáskor vérzik az ínye?

Dr orbán kristóf

Szakértőnk, Dr. Orbán Kristóf parodontológus elmondja, mi a teendő ilyen helyzetben.

A vérző ínyre nem egy új fogkrém a megoldás

Ha ínye duzzadtabb, pirosabb a szokásosnál, érzékeny és vérzésre hajlamos, akkor az az ínygyulladás jele. 

A reklámok azt sugallják, hogy ilyenkor elég fogkrémet váltani, ami nem teljesen felel meg a valóságnak. Megelőzésképp valóban fontos jó minőségű termékeket használni, és enyhe esetekben is beválhat egy speciális fogkrém.

Ám ha már kialakult az ínygyulladás, a legjobb megoldás az, ha felkeresi a fogászatot.

A vérző íny oka magától nem szokott megszűnni

Az ínygyulladás, ami a vérző íny oka, magától nemigen múlik el, ellenben ha elhanyagolja, a gyulladás könnyen átterjedhet a fogágy egyéb szöveteire. A késlekedés, a fogászat felkeresésének halogatása azért nem jó stratégia, mert időközben átlépheti azt a határt, ami a könnyű, gyors, pénztárcabarát kezelést elválasztja a hosszadalmas, nemritkán maradandó károsodással járó és bizony sokkal kevésbé pénztárcabarát eljárástól.

Az ínygyulladás ugyanis egyszerűen kezelhető – többnyire elég a gyulladást kiváltó fogkövet eltávolítani. Ha már kialakult a fogágy szöveteinek gyulladásával járó fogágybetegség, azt már nem ilyen könnyű megállítani és megfordítani. A károsodás maradandó lehet!

Fogadja meg tanácsomat, és kezeltesse az ínygyulladást egy szakemberrel minél hamarabb, mielőtt nagyobb baj nem lesz belőle.

Kiemelt cikkek