Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a fogkefét csak akkor kell lecserélni, ha elhasználódik

 tévhit, hogy a fogkefét csak akkor kell lecserélni, ha elhasználódik

Először is szögezzünk le valamit.

A fogkefét, ha elhasználódik, és szétmennek a sörtéi, természetesen le kell cserélni.

fogmosás02.jpg#asset:36076

Ám ez többnyire sok-sok hónap alatt következik be, és ennél jóval hamarabb érdemes új fogkefére váltanunk. 

Miért? 

A fogakon, ínyen, szájban levő baktériumok és egyéb kórokozók a fogmosás során a fogkefére kerülnek, és egy laza öblítés, amivel befejezzük a fogmosást, nem mossa le őket maradéktalanul. A fürdőszoba nedves, meleg levegője ideális körülményeket teremt számukra az életben maradáshoz és szaporodáshoz.

Az idő során egyre több kórokozó fog nyüzsögni a sörtéken, nem beszélve azokról a szennyeződésekről, amelyek a levegőből kerülnek a fogkefére.

Egy idő után a sörtéken elszaporodó baktériumok, gombák, vírusok olyan nagy mennyiségben lesznek jelen, hogy a fogmosással gyakorlatilag többet árt már, mint használ. (Ez a fogkefereklám is arra hívja fel a figyelmet, hogy a szájüregünkben élő káros baktériumok valóságos szörnyetegek.)

Reklám_Reach_rex.jpg#asset:36157

A sok ártalmas kis „szörnyeteg” között megtalálhatók a fogszuvasodásért vagy ínygyulladásért felelős baktériumok is. Ugyanez a helyzet egy fertőző légúti betegség után: ha nem vesz elő új fogkefét, akkor könnyen megeshet, hogy újra visszafertőzi magát.

Mi a megoldás?

Azt ajánljuk, hogy 3 havonta cserélje le a fogkefét, még akkor is, ha az elhasználódás semmi jelét nem látja rajta. Ha leejtette a földre, ha fertőző betegségen esett át, amely érintette az orr-, arc-, szájüregi részt vagy a légcsövet, vagy fogkeféje sörtéi érintkeztek családtagjai vagy lakótársai fogkefesörtéivel, akkor hamarabb is sor kerülhet a váltásra.

A lecserélt fogkefének azonban nem kell feltétlenül a kukában landolnia! 

Régifogkefe_cipőtisztítás01.jpg#asset:36153

Az újrahasznosításról itt adunk néhány hasznos tippet.

Kiemelt cikkek