Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a tejfogak kiesését érdemes siettetni!

Dr nyuzó brigitta

Ezt a gyakran hallott tévhitet szakértőnk, Dr. Nyuzó Brigitta fogorvos oszlatja el.

A tejfogaknak fontos szerepük van a gyerekek életében. Nemcsak a harapás, rágás funkcióját töltik be, hanem például a hangok helyes képzését is segítik. Mi, fogorvosok, mindig hangsúlyozzuk, hogy már a tejfogacskákat is szépen, alaposan meg kell tisztítani, mert ezekhez a feladatokhoz egészséges fogak kellenek. Ha egy vagy több fog folyamatosan fáj – mondjuk a kezdődő szuvasodás miatt -, a kicsi ösztönösen nem fog azon az oldalon rágni. Ha mindkét oldalon érzékenyek a fogai, akkor vissza is utasíthatja a kemény ételeket, és a szülő legnagyobb csodálkozására a nyers répáért rajongó gyerek azontúl inkább a puha kiflit vagy kekszet választja.

A nagyon rossz állapotban levő fogakat a fogorvos esetleg eltávolítja, de más esetben nem javasoljuk a tejfogak kiesésének siettetését!

A tejfogak ugyanis a maradó fogaknak foglalják a helyet. Ha túl korán eltűnnek, a maradó fogak könnyen rossz pozícióban törnek elő, még az is előfordulhat, hogy egy-egy maradó fog egyáltalán nem bújik elő.

Természetesen kivételek mindig vannak a szabály alól: ha a tejfog csak nem akar kiesni, pedig alatta már a maradó fog is előbújt, és ketten „küzdenek” ugyanazért a helyért, akkor a fogorvos a tejfog eltávolítását fogja szorgalmazni.

Szerencsére az esetek többségében a fogváltás különösebb problémák nélkül zajlik le. Ha a gyereket rendszeresen látja fogorvos, akkor nyugodt lehet afelől, hogy az esetleges gondokat már idejekorán felismerik és orvosolják!

Ha kétségei vannak, és szeretne megnyugtató választ kapni gyermeke tejfogait illetően, kérjen időpontot itt.

Kiemelt cikkek