Tények és tévhitek

Tévhit, hogy az ínygyulladás magától elmúlik!

Dr hollo adam

Ezt a gyakran hallott tévhitet dr. Holló Ádám kollégánk oszlatja el.

Az ínygyulladást sokan antibakteriális szájvizekkel vagy különféle, recept nélkül kapható gyógyszerekkel próbálják kikúrálni, vagy egyszerűen várnak, hogy elmúljon. 

Ez sajnos nem vezet eredményre! 

Kivéve, ha éppen előtör egy fog, mert ilyenkor az íny átmenetileg érzékenyebbé válhat, és ez az érzékenység később meg is szűnik. Esetleg ha fizikai sérülés – például egy fogpiszkáló óvatlan használata – okozta a gyulladást, akkor némi esélye van, hogy a fájdalmas érzés magától elmúlik.

A legtöbbször azonban a lepedékből kialakult fogkövön megtelepedő baktériumok okozzák az ínygyulladást. A fogkövet pedig csak szakember távolíthatja el biztonságosan. Fogkő ott is kialakul, ahol szabad szemmel nem látható, például az íny alatti területeken. Ezért ha Ön nem is lát fogkövet, ám ínye duzzadt, érzékeny, vérzésre hajlamos, feltétlenül keresse fel fogorvosát! 

A helyzet nem hogy nem fog javulni, de egyre jobban elmérgesedik. Az ínygyulladás átterjedhet a csontszövetekre is, ilyenkor már fogágybetegségről beszélhetünk. A fogágybetegség következménye a fogak kilazulása, kiesése is lehet. 

Míg az ínygyulladás folyamatát meg lehet állítani és vissza lehet fordítani, a csontszövet károsodását már sokszor nem lehet helyrehozni!

Kiemelt cikkek