Tények és tévhitek

Tévhit, hogy ha nem fáj a fogunk, akkor annak semmi baja!

 tévhit, hogy ha nem fáj a fogunk, akkor annak semmi baja!

Nagyon veszélyes így gondolkodni, nemcsak a fogakról, hanem más szerveinkről is!

A fájdalom ugyanis a legtöbb fogászati (sőt, sok egyéb szervi) probléma esetén nem azonnal jelentkezik. Majdnem mindig igaz az is, hogy amikor már fáj a fogunk, sokkal drasztikusabb vagy bonyolultabb (és egyúttal drágább) beavatkozást kell végezni a baj orvoslására, mintha egy fogászati kontrollon felfedezett, panaszokat még nem okozó stádiumban bukkantak volna a jelenségre.

Néhány példa

A fogak esetében a szuvasodás már elkezdődhet és fájdalommentes maradhat egészen addig, amíg a károsodás el nem éri az idegeket. Ezért fontos, hogy évente egyszer, sőt, ideális esetben kétszer is felkeresse a fogászatot, ahol a kis kiterjedésű, kezdődő szuvasodást gyorsan és könnyedén orvosolják. 

kezeles.jpg#asset:35158

Az ínygyulladás is alattomban kezdődik: a kissé pirosabb szín, a duzzadtabb, érzékenyebb íny sok embernek fel sem tűnik, mert a tünetek olyan enyhék, és az ínygyulladás kezdetben nem szokott fájni. Ám ha nem teszünk ellene semmit, előbb-utóbb komoly gondokat fog okozni. Szerencsére legtöbbször elég egy alapos, professzionális fogtisztítás: a fogkő eltávolításával a legtöbb ínygyulladás gyorsan megszüntethető.

A megelőzés az egészség megőrzésének legjobb módszere – nem csak a fogászatban! Ha lehet, vegyen részt minél több ellenőrző vizsgálaton, és igyekezzen minél egészségesebb életmódot folytatni, hogy sokáig fitt és egészséges maradjon.

Kiemelt cikkek