Tények és tévhitek

Tévhitek a gyökérkezeléssel kapcsolatban

Dr kovács kitti

Sok páciensünk hiszi azt, hogy a gyökérkezelés hosszadalmas és fájdalmas eljárás. Szakértőnk, dr. Kovács Kitti endodontus igyekszik gyorsan eloszlatni ezeket a tévhiteket.

Tévhitek

Többször volt már rá példa, hogy pácienseim utólag bevallották, miszerint igencsak tartottak a gyökérkezeléstől. Azt gondolták, több hónapos procedúráról lesz szó, és szorongtak, hogy nagyon fájdalmas eljárásnak néznek elébe. A végén persze megkönnyebbültek, hogy félelmeik nem váltak valóra!

Ezzel szemben a valóság

Ám szerencsére a valóságban ritkán hosszadalmas ez az eljárás, a fájdalom pedig tipikusan a kiváltó ok, nem a kezelés miatt lép fel. A kezelést egyébként érzéstelenítésben végezzük, ezért teljesen fájdalommentes. A gyökérkezelés szerencsés esetben két látogatásból megúszható: első alkalommal 

  • kitisztítjuk a gyökércsatornákat, 
  • fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagot juttatunk be, 
  • végül ideiglenes tömést készítünk. 

mikroszkóp_KovácsKitti_04_220620_152714.jpg#asset:57677

Egy hét után, ha nem lép fel panasz, helyére kerül a végleges tömés, és a gyökérkezelésnek vége. 

Elhúzódó esetek

Ha érzékenység, duzzadás, fájdalom jelentkezik, átöblítjük a fogat, és még mindig csak ideiglenes tömést kap a páciens – majd újból egy hét próbaidő következik. Ez a ciklus ismétlődik mindaddig, amíg teljesen panaszmentessé nem válik az érintett fog. Ha végre jól reagál a kezelt fog, vagyis nem jelentkezik fájdalom vagy érzékenység, akkor jöhet a végleges tömés. Valójában ritkán fordul elő, hogy egy gyökérkezelés 3-4 hétnél tovább tartson! 

A fájdalommentességről

Ami a fájdalmat illeti, nem maga a gyökérkezelés fájdalmas, hanem a kiváltó ok miatt fellépő gyulladás, szuvasodás vagy egyéb probléma okozza a fájdalmat. Ezért érdemes a megelőzésre ügyelni: a félévenkénti, évenkénti fogorvosi vizsgálatokon legtöbbször korai stádiumban sikerül orvosolni a problémát, amikor fájdalom még nem is jelentkezik vagy csak enyhe.

Kiemelt cikkek