Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

A félévente, évente esedékes fogkő-eltávolítás

Páciensünk érezte, hogy a fogain éktelenkedő lerakódások ellen tennie kell valamit. Jól tette: a fogkő a baktériumok melegágya, és olyan fogászati betegségek kiindulópontja, mint az ínygyulladás vagy a fogszuvasodás. Ráadásul kellemetlen leheletet okoz, és még csúnya is – egyszóval minden amellett szól, hogy mihamarabb eltávolítsuk.

1

Ha nincs kifejezetten sok fogkő a fogakon, és az íny sem gyulladt, a fogkőleszedés egy ülésben megoldható. Az esetek többségében érzéstelenítésre sincs szükség, mint ahogy most sem. Fognyaki érzékenység esetén azonban kérhető helyi érzéstelenítés.

Fogkő eltávolítás előtt
2

A kezelés lényege, hogy ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogakra rakódott fogkövet és lepedéket, majd a fogakat végigpolírozzuk, hogy az apró lerakódásoktól is megszabadítsuk a fogakat. Az eredmény: tiszta fogak, amelyeken élvezet végigsimítani a nyelvünkkel! Mint páciensünk boldog mosolyán is látszik, a fogkő-eltávolítás sokszor felér egy kisebb fogfehérítő eljárással is: a fogkő és a lerakódások ugyanis el is színezhetik a fogakat.

Fogkőleszedés utáni mosoly