Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

A fogkő-eltávolítás dupla előnye

A fogkőtől megszabadított fogak nemcsak szebbek, de egészségesebbek is lesznek. Az elszíneződött fogkő ugyanis nagyon elcsúfítja a fogakat, ráadásul ínygyulladást, majd fogágybetegséget okozhat, illetve kiindulópontja lehet a tasakképződésnek vagy a gennyes gócok kialakulásának.

1

Jól megfigyelhető, hogy páciensünknél főleg az íny és a fogak találkozásánál képződött komoly mennyiségű fogkő. Ez gyakori jelenség, amelyet egy speciális fogmosási technikával előzhetünk meg: a fogkefét 45 fokos szögben tartva, körkörös mozdulatokkal dolgozva menjünk végig az ínyszéleken. Fontos, hogy ne dörzsöljük erővel ezt a területet, mert a fognyaknál eleve vékonyabb a fogzománc, ami idővel még tovább vékonyodik, és erős mechanikai hatásra megsérülhet.

Fogko elott 2
2

A rendelőben végzett professzionális depurálás során egy ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogakon levő fogkövet és a redőkben megbújó egyéb szennyeződéseket, lepedéket, majd polírozással megszabadulunk az esetleges maradványoktól. A fogkő eltávolítását érdemes fél-egy évente elvégeztetni, illetve egyéni hajlamtól függően akár gyakrabban is.

Fogkőleszedés után 2