Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

Mikroszkópos gyökérkezeléssel megmentett fog: a bent rekedt fragmentumok eltávolítása

Páciensünk azzal kereste fel a mikroszkópos gyökérkezelés szakértőjét, Dr. Kovács Kittit, hogy egy megkezdett gyökérkezelését nem tudják befejezni, mert sajnos a csatornába beletört egy gyökérkezelő eszköz. Ez az effajta beavatkozások egyik ritka velejárója: nem számít műhibának, a legnagyobb gondosság mellett is előfordul. A hölgy örömmel hallotta, hogy hála a mikroszkópos endodonciának, jó eséllyel orvosolható a problémája: így a bajba került fogat meg lehet menteni a kihúzástól

1

Az érintett jobb felső ötös fogról a páciens már egy kis fogfelvétellel érkezett. A kezelés megkezdése előtt a röntgen megtekintésekor feltűnt, hogy valószínűleg nem egy, hanem két betört fragmentumról van szó. Ezek a fogak gyakran két csatornával rendelkeznek, illetve ebben az esetben egy érdekes variációval: a két csatornának közös vége van. Ilyenkor az egymás felé ívelő gyökércsatornák meglehetősen görbék lehetnek - tipikus helyei a tűtöréseknek.

 mikroszkópos gyökérkezeléssel megmentett fog: a bent rekedt fragmentumok eltávolítása 1
2

Először a szájpadlás felőli gyökércsatornában tártuk fel a tűt. Óvatosan, a megfelelő technikát alkalmazva sikerült eltávolítani a kb. 4 mm-es darabot. Ilyenkor készítünk egy kontrollröntgent, hogy lássuk, valóban nem maradt bent semmi az eltávolított tűből. Ekkor vált biztossá a gyanúnk, van még egy műszer a fogban.

 mikroszkópos gyökérkezeléssel megmentett fog: a bent rekedt fragmentumok eltávolítása 2
3

Mivel az eddig kezelt csatornában gond nélkül végig tudtunk haladni, egyértelmű volt, hogy a másik darabka a másik csatornában található. Kis kutakodás után ezt is sikeresen megtaláltuk, és eltávolítottuk. Ezt igazolandó készült egy újabb kontrollröntgen. Az eddig leírt kezelések összesen két alkalmat vettek igénybe, hiszen ez egy időigényes, precíz beavatkozás, hogy a lehető legtöbb saját foganyagot tartsuk meg kezelés közben.

 mikroszkópos gyökérkezeléssel megmentett fog: a bent rekedt fragmentumok eltávolítása 3
4

A következő alkalommal alaposan átfertőtlenítettük a csatornákat. Itt már láttuk is, hogy tényleg közös utolsó szakasszal rendelkeznek. Protokoll szerint ismét röntgenfelvétel következett, mellyel ellenőriztük a kiválasztott későbbi gyökértömő pálcika méretét.

 mikroszkópos gyökérkezeléssel megmentett fog: a bent rekedt fragmentumok eltávolítása 4
5

Kis korrekció, és egy ismételt fertőtlenítési protokoll után pedig elkészítettük a gyökértömést. A kezelés még egy alkalmat vett igénybe, az ún. üvegszálas csapos megerősítést ekkor helyeztük a fogba. Ez egyfajta belső merevítésül szolgál, védi a maradék foganyagot a későbbi törésektől, illetve viseli a koronát, ami pár hét után készül majd a fogra. A gyökértömést követően páciensünk szinte teljesen tünetmentes volt, a szokásos, pici érzékenységen kívül fájdalmai, panaszai nem voltak. Izgatottan várjuk az első, 3 hónap múlva esedékes kontroll időpontját, ahol majd láthatjuk a gyökércsúcson elhelyezkedő gyulladás gyógyulását is!

 mikroszkópos gyökérkezeléssel megmentett fog: a bent rekedt fragmentumok eltávolítása 5