Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

Fogászati beavatkozások altatásban

Klinikánk a legkorszerűbb eszközökkel, berendezésekkel és felkészült, tapasztalt szakorvosokkal végzi az altatással járó beavatkozásokat. A közelmúltban fogászatunk gépparkja egy csúcstechnológiát képviselő, Dräger márkájú altatóberendezéssel bővült, így immár a legbonyolultabb vagy leghosszabb műtétek is megnyugtatóan biztonságos körülmények között végezhetők el.

Mikor javasol fogászati beavatkozáshoz altatást a szakember?

Jellemzően akkor, amikor egy szájsebészeti beavatkozás időtartamában vagy kiterjedésében indokolttá válik a páciens altatása (pl.: nagyobb csontpótlások).
Ilyen lehet például az, amikor több bölcsességfog egyidejű, szájsebészeti feltárásból történő eltávolításait, vagy amikor több implantátum behelyezését és gyökéreltávolításokat egyszerre kell elvégezni.
Előfordul, hogy túlzott garatreflex-érzékenység indokolja az altatást. A fogszakorvos mérlegelheti az altatás szükségességét abban az esetben is, amikor a páciens szorongása a szokásos technikákkal nem enyhíthető.

Mikor nem javasol altatást a fogászati beavatkozáshoz a fogszakorvos?

Számos páciens érzi úgy, hogy a kezeléstől való szorongására egyedül az altatás jelenthet megoldást. Mivel klinikánk indulása óta a páciensbarát fogászat megteremtését tűzte ki célul, és ezért élen jár a szorongásenyhítő technikák és a fájdalommentes kezelések alkalmazásában, a személyes konzultáció során pácienseink sokszor rádöbbennek arra, hogy valójában nincs szükségük az altatás egyik fajtájára sem. 
Nagyon sok esetben már annyi is elegendőnek bizonyul a szorongás enyhítésére, hogy pácienseink megismerik a kezelés menetét, a felhasznált anyagokat, az orvos személyét. Segíthet egy enyhe nyugtató (Xanax) beszedése is.

Milyen veszélyekkel járhat az altatás?

Mint minden komoly beavatkozás az emberi szervezetbe, az altatásnak, legalábbis az intravénás dormicumnak és a mélyaltatásnak lehetnek szövődményei. Bár a kötelező látleletek éppen azért kellenek, hogy a szakorvos minden lehetséges kockázatot kizárjon, az emberi test előre nem látható módon is reagálhat egy kémiai szerre. A mellékhatások, szövődmények igen sokfélék lehetnek, de ha nem is lépnek fel, akkor is elmondható, hogy az altatás megviseli a szervezetet. Egy lelkiismeretes szakorvos csak akkor fogja ajánlani egy beavatkozás altatásban történő elvégzését, ha gondosan mérlegeli a kezelés előnyeit és a lehetséges bonyodalmak, szövődmények hátrányait, és az érvek az altatás felé billentik a mérleg nyelvét.

Milyen altatásfajták léteznek?

Az altatásnak 3 fő fokozata van.
1. Éber szedáció

Ilyenkor a páciens tudatánál van. Nitrogén-oxidul és tiszta oxigén keverékét, hétköznapi nevén kéjgázt lélegez be a páciens. Ennek hatására a hangulata derűs lesz és a fájdalomérzet enyhül. Az Amerikai Egyesült Államokban és Svédországban rendkívül elterjedt módszer a könnyű használat, a mellékhatások hiánya és a páciensek kellemes tapasztalata miatt.
Az esetek döntő többségében aneszteziológus nem szükséges az éber szedáció elvégzéséhez, mivel a beavatkozást végző kezelőorvosnak éber szedációra jogosító szaktudása van. A páciens saját lábán távozik a kezelés után, akár kísérő nélkül.

Az éber szedáció ára: 20 000 Ft /alkalom, a fogászati kezelés árán felül

2. Intravénás Dormicum

Ennél az eljárásnál a páciens ténylegesen álomba merül. Aneszteziológus szakorvos adja be intravénásan az altatószert. A páciensnek megmarad a spontán légzése és nyelési reflexe.
Az altatással történő beavatkozás megkezdése előtt a pácensnek szüksége van aktuális EKG, laborvizsgálat-, mellkasröntgen-leletre és belgyógyászati státuszra. Ezen vizsgálati eredmények nélkül az altatás nem végezhető el! A páciens csak kísérővel távozhat, mivel az altatószer fokozatosan ürül ki a vérből, és koncentrálóképessége még nem áll vissza a biztonságos szintre a hazaút során.

Az intravénás dormicum ára: 60 000 Ft/alkalom, a fogászati kezelés árán felül

3. Mélyaltatás – ITN (intratracheális narkózis)

Ez az az altatásfajta, amelyet a legtöbb ember a hétköznapi altatás szóval társít. Ennél az altatástípusnál az aneszteziológus szakorvos intravénásan adagolja az altatószert, de emellett a pácienst intubálja is (a garatba speciális tubust vezet be az altatóorvos a lélegeztetéshez). Spontán légzés, nyelési reflex ekkor nincs, a szervezet izmai teljesen ernyedtek. A páciens életfunkcióit csúcstechnológiás berendezés segítségével monitorozza az altatószakorvos. A mélyaltatásban végzett beavatkozások komoly, több órás műtéteket tesznek lehetővé. Természetesen a műtétet megelőzően ilyenkor is szükséges egy EKG, laborvizsgálat és mellkasröntgen beszerzése. A páciens hazaengedése ennél az altatásfajtánál is csak kísérővel megengedett pár órás megfigyelés után.

A mélyaltatás ára: 100 000 Ft/alkalom, a fogászati kezelés árán felül

Milyen csúcstechnológiás altatógép segíti munkát?

Minden altatásos szájsebészeti műtét során professzionális berendezésekkel dolgozunk, amelyek a tapasztalt aneszteziológus, az aneszteziológus szakasszisztens és saját szakorvosunk munkáját segítik.
Legújabb beszerzésünk a csúcstechnológiát képviselő német Dräger altatóberendezés, amelyet az újonnan kialakított felső szint műtőhelyiségében helyeztünk el. Ez a rendkívül modern technológiát alkalmazó gép a páciens minden fontos mutatóját ellenőrzi és elemzi a műtét során, miközben precízen beállítja és adagolja az altatószert. Alkalmazásával bonyolult és kivételesen hosszan tartó műtétek is elvégezhetők.
Büszkén állíthatjuk, hogy ilyen komoly szintű technológiát képviselő altatóberendezés nem sok hazai fogászati klinikán található! Egyúttal szeretnénk leszögezni, hogy a technológia nem váltja ki az emberi tudást és tapasztalatot: a kettő együtt alkot verhetetlen csapatot.