Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

Gyökérkezelés

A gyökérkezeléssel foglalkozó tudományág az endodoncia. Ez az általános fogászat része, ám a terület a dinamikusan fejlődő technológia(gépi tágítók, apexlokátor, az eljárásho kifejlesztett mikroszkópok) és a kezelések növekvő számának köszönhetően egyre inkább a specializálódás felé halad.A gyökérkezeléstől sokan tartanak,pedig az eljárás fő célja, a fogunk megtartása. A beavatkozás olyan fogainkat érinti, melyekben a szuvasodást okozó baktériumok elérik a fog pulpakamráját, mely tartalmazza a fog ér és idegképleteit. Ezen fogak kezelés nélkül gócnak számítanak és hosszú távon foghúzásra vannak ítélve. A gyökérkezelés lényege a fog gyökércsatornáinak kitisztítása, és résmentes lezárása. Az így  már nem gyulladt foggyökér a kezelés után már felépíthető, így megmenthető, még hosszú évekig használható panaszmentesen. A csatornák kitisztítása és fertőtlenítése a tapasztalt endodontus számára rutineljárásnak mondható. A kihívást a nagyon vékony vagy kifejezetten görbe csatornák jelentik. Szerencsére a modern eszközökkel, mint a roppant vékony és hajlékony nikkel-titán ötvözetű tűk, a kezelés ezekben az esetekben is hatékony. Különösen a gyökérkezelésre kifejlesztett mikroszkóp jelent óriási segítséget az endodontus számára:15-20 xos nagyításban minden csatorna megtalálható, esetleges korábbi inkorrekt gyökértömése kicserélhető. 
Mivel gyökérkezelésre jellemzően erős fogfájást követően kerül sor, hatalmas megkönnyebbülést szerez a pácienseknek, hogy megszabadulhat a fájdalomtól, és az esetek döntő többségében még a fogai is megmarad. A gyökérkezelések közötti időszakban, sőt a végleges gyökértömés után is előfordulhat, hogy érzékenységet vagy fájdalmat tapasztal, de ez az érzékenység már hamar el fog múlni.

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelésnek megvannak a maga tipikus lépései, ám a konkrét esetek ettől eltérhetnek. Ám ez az általános leírás is képet tud adni Önnek arról, mi fog történni egy gyökérkezelés során.

  1. Először a diagnózist állítja fel a fogszakorvos. A gyökérkezelésre erős, még fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom esetén van komoly esély, ám a diagnózishoz sok esetben röntgenfelvételre is szükség van. 
  2. A gyökérkezelés érzéstelenítéssel kezdődik. Bár az injekciót sokan nem szeretik, az endodontus ilyenkor szokta megjegyezni, hogy a kezelés során ez a legkellemetlenebb lépés: innentől kezdve már nem fog fájdalmat érezni. 
  3. A fog koronarészének átfúrása következik, hogy az idegkamrát feltárják. 
  4. Az idegkamra feltárása után a fogszakorvos tüzetesen átvizsgálja a fogat, és megállapítja a gyökércsatornák helyét.
  5. Következik a csatornák megtisztítása. Ilyenkor különféle eszközöket használ a fogszakorvos, hogy a csatornákban megbújó, gyulladást okozó anyagot, valamint a gyökércsatorna külső rétegét 
    eltávolítsa. A cél az, hogy kizárólag egészséges szövetek maradjanak a gyökércsatornában.
  6. A csatornába fertőtlenítő anyag kerül, hogy a gyulladást maradéktalanul megszüntessék. 
  7. A fogszakorvos ideiglenes tömést helyez ez a fog koronai részén.
  8. Tipikusan egy hét szünet következik. Ha ezalatt nem jelentkezik semmilyen panasz, akkor egy hét múlva a fogorvos elkészíti a végleges gyökértömést, és a kezelésnek vége. Ha érzékenység, fájdalom lép fel, a fogcsatornát át kell öblíteni, és egy másik fertőtlenítő anyagot kell bejuttatni. Ezt újabb hét „próbaidő” követi, és ez a ciklus ismétlődik, amíg a fog gyulladása véglegesen meg nem szűnik.

Kapcsolódó cikk

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.