Fogpótlások

/

Fogprotézis

A fogprotézis segít visszaszerezni a rágás képességét.

Fogprotézis: a kivehető fogsorok típusai és használatuk

Mikor van szükség fogprotézisre, és mi alapján különböztethetjük meg a műfogsorok fajtáit? Mit kell tudni a karbantartásukról, és melyik a legjobb kivehető fogsor? Cikkünkben választ adunk minden olyan kérdésre, amelyet pácienseink gyakran feltesznek nekünk a protézisek kapcsán.

Mit értünk protézis alatt?

A fogprotézis, avagy a műfogsor feladata a hiányzó fogak pótlása kiterjedt vagy teljes foghiány esetén az alsó, a felső vagy mindkét fogsoron, amikor híd vagy korona már nem készíthető. A fogprotézis anyaga lehet műanyag, amelyet többnyire a teljes kivehető pótlások esetében használunk, illetve a részleges fogpótlások esetén fém.

Milyen előnyökkel járnak a protézisek?

A kivehető protézisekre nemcsak esztétikai okokból van szükség, hanem a szájüregi egészség fenntartása, valamint a beszédkészség és az étkezés zavartalansága miatt is.

A fogprotézis számos előnnyel jár, hiszen

 • érthetőbbé teszi a beszédet;
 • jó hatással van az önbecsülésre;
 • javítja a táplálkozást, mivel megkönnyíti a különböző ételek rágását és lenyelését; emellett pedig még
 • segít megelőzni az arcbőr megereszkedését, amihez az állcsontok és az izmok leépülése is hozzájárul.

Műfogsor fajták a protézis kiterjedése szerint

A fogvesztés mértéke, illetve az egyéni preferenciák is segítenek meghatározni, hogy melyik fogpótlás a legmegfelelőbb a páciens számára.

 • A teljes fogsor az összes fogat pótolja az adott állcsonton teljes foghiány esetén.
 • Részleges kivehető fogsor akkor készíthető, amikor a páciens még rendelkezik a fogsor rögzítésre alkalmas fogakkal.
 • Kombinált fogpótlásnál fix híd és kivehető pótlás is készül. A hídon található precíziós elemre pattan a kivehető fogsor, amit rejtett elhorgonyzásnak nevezünk.

A fogprotézis fajtái a rögzítés módja szerint

A protéziseket a rögzítés módja alapján is megkülönböztethetjük:

 • kapcsos rögzítés: a saját fogakhoz speciális fémkapcsokkal rögzítjük a fogpótlást
 • stéges rögzítés vagy patentos fogsor rejtett elhorgonyzással: a patent egyik eleme a koronába, míg a másik a fogpótlásba kapaszkodik;
 • csúsztatós fogpótlás: két pillérfogra híd kerül, amelyekre sínt rögzítünk, hogy a fogpótlást a helyére lehessen csúsztatni;
 • teleszkópos protézis: a fogpótlást a meglévő fogakra rögzítjük egy teleszkópos kúpkorona segítségével;
 • Az implantátummal rögzített fogsor (felpattintható fogsor) implantátumokra  rögzül, de tisztítás céljából naponta ki kell venni.
 • Rögzített fogsor, amelyet implantátummal támogatott hídnak is neveznek, mint amilyen az All-on-4 vagy All-on-6 fogpótlás.

Kivehető fogsor készítése az Unikliniknél

A fogprotézis elkészítése egy alapos fogorvosi konzultációval kezdődik, amely magában foglal  egy gondos szájüregi vizsgálatot, illetve adott esetben röntgenfelvételek készítését is. Ezek az információk alapozzák meg a fogsor tervezését, amelyet a páciens egyedi igényeire és az arc arányaira szabunk.

A következő lépés a lenyomat készítése, amelynek alapján a fogtechnikus elkészíti a fogpótlást, és megkezdődik a bejáratás folyamata. A páciens ekkor részletes tájékoztatást kap a fogsor megfelelő használatáról, tisztításáról és karbantartásáról, hogy az minél hosszabb élettartamú legyen, és megőrizze természetes kinézetét.

Az alsó fogsor és a felső kivehető fogsor használata

Az új fogprotézis viselése kezdetben kihívást jelenthet, mivel idegen test érzetét keltheti a szájban. Előfordulhat az is, hogy a nyomáspontokon kellemetlenség vagy fájdalom jelentkezik, ami idővel elmúlik. Ajánlott apránként növelni a viselés idejét, kezdetben puha ételeket fogyasztani, és gyakran tisztítani a fogművet.

A protézis tisztítása fontos a megfelelő higiénia és a tartósság szempontjából. Az alapos tisztításhoz használjunk fogprotézis tisztítótablettát vagy folyadékot. Étkezések után mossuk meg a fogművet langyos vízben, és ügyeljünk arra, hogy a szájpadlást is alaposan megtisztítsuk. Használjunk speciális protézistisztító kefét, a kivehető fogsor ragasztása pedig megfelelő műfogsorrögzítő krémmel történjen.

A műfogsort éjszakára ki kell venni?

Erre nincs feltétlenül szükség, ám ha a páciens nem tud a kivehető protézissel aludni, nyugodtan kiveheti.

Melyik a legjobb kivehető fogsor?

Mindenkinek az egyéni igényei és lehetőségei szabják meg, hogy melyik lesz a számára legmegfelelőbb fogpótlás. Remek rögzítést tesznek lehetővé az implantátumok, de a stéges megoldás is rendkívül esztétikus és stabil.

Előfordulhat ínygyulladás a protézis alatt?

Amennyiben elmulasztjuk a gondos tisztítást, a baktériumok elszaporodhatnak a fogprotézis alatt, ami ínygyulladást okozhat.

A fogkő eltávolítása protézisről

Sajnos a megfelelő karbantartás nélkül a fogkő ugyanúgy kialakulhat a műfogakon, mint a természetes fogakon. Mivel ennek eltávolítása felsértheti a fogsor felületét, semmiképp ne próbáljunk otthon megszabadulni tőle, hanem bízzuk inkább szakemberre.

Mitől függnek a protézis árak?

A fogprotézis árak többek között a protézis típusától, a hiányzó fogak mennyiségétől, illetve az elkészítés módjától függnek. A pontos ár mindig személyre szabott, amelynek meghatározásához szakorvosi konzultáció szükséges.

Keresse fel rendelőnket, és kérjen szakorvosi konzultációt, hogy segíthessünk, ha foghiánnyal vagy egyéb fogászati problémákkal küzd. Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ tapasztalt szakembereihez, akik a legmagasabb színvonalú fogászati szolgáltatást biztosítják Ön számára!